Sistemul bancar, singur in fata crizei
De cateva saptamani se vorbeste despre situatia nefavorabila de la Banca Comerciala „Investprivatbank”, unde clientii se aduna in fiecare zi pentru a-si ridica depozitele. Raman doar cu speranta, chiar daca termenul de achitare de catre banca a expirat. Mai multe persoane ne-au declarat ca au depozite al caror termen expirase la inceputul lunii mai si nu-si pot ridica sume importante de bani. Se vorbea, totodata, despre un eventual faliment al intreprinderii, lucru infirmat insa de presedintele BC „Investprivatbank”, Ion Chirpalov.
De asemenea, Chirpalov a mentionat pentru TIMPUL ca banca elaboreaza si intreprinde „mai multe masuri in comun cu Banca Nationala a Moldovei (BNM) si organele de stat in ceea ce priveste restabilirea lichiditatilor si revenirea la normalitate”. Ulterior, au aparut informatii precum ca BNM ar fi transferat pe contul „Investprivatbank” 200 milioane lei. Solicitata sa confirme sau sa infirme aceasta informatie, Rodica Teleuca, responsabila din cadrul BNM, a spus ca „Banca Nationala nu ofera informatii referitor la banci separate. BNM ofera doar informatii pe ansamblul bancilor”. In ceea ce priveste „informatiile pe ansamblul bancilor”, Teleuca ne-a cerut sa facem o solicitare in scris, deoarece „ieri (marti – n.n.) v-ati adresat, nu este cu intarziere, n-au trecut inca nici 24 de ore, pe cand, conform legii, sunt 12 zile. Nu am acces, deocamdata, pentru ca seful este in sedinta”.
Anterior, mai multi experti economici declarasera ca situatia de la „Investprivatbank” ar trebui sa fie luata in calcul de catre autoritati, care ar urma sa aplice masuri de natura sa mentina sistemul bancar in albia stabilitatii. Contactat de TIMPUL sa ne spuna ce se poate intreprinde pentru a diminua efectele crizei din sistemul bancar, astfel incat oamenii sa nu-si piarda banii, analistul economic, Veaceslav Ionita ne-a raspuns ca „BNM trebuie sa intreprinda ceea ce s-a intreprins in majoritatea tarilor – asa-numitul crash-test sau testul de rezistenta al tuturor bancilor. Un test transparent, clar pentru toata lumea, care sa estimeze situatia in fiecare banca si sa spuna care dintre banci are anumite riscuri si cum pot fi depasite acestea”. Ionita a mai spus ca un alt instrument ar fi acordarea creditelor pe termen scurt sau a imprumuturilor, „dar acest lucru ajuta numai in situatia cand boala nu este foarte grava. La noi insa boala este lasata sa evolueze si bancile sunt lasate singure in fata crizei”.