CSI / RusiaRăzboiUcraina

Sky News: Odesa era considerată diferită. Majoritatea oamenilor de aici vorbesc limba rusă. Acum sunt furioși

Odesa este cunoscută drept Perla Mării Negre – un oraș portuar cosmopolit și un centru maritim care este la fel de important din punct de vedere strategic pentru Ucraina de astăzi cum a fost pentru Imperiul Rus în secolul al XIX-lea, scrie Sky News.

Cu majoritatea locuitorilor săi vorbitori de limbă rusă și cu legături cu cele mai venerate personalități ale Rusiei (Ecaterina cea Mare, scriitorul Lev Tolstoi, poeta Anna Ahmatova), a fost ferit de cele mai grave atrocități ale lui Vladimir Putin în acest război. Odesa a fost văzută ca fiind diferită.

Dar în ultima săptămână – de când Rusia a renunțat la acordul privind cerealele pentru care orașul era crucial – s-a tras asupra orașului cu rachete și drone. În acest weekend, Catedrala din Odesa a fost devastată, iar furia în rândul oamenilor este în creștere.

Irina Grets, care numără cel puțin trei generații de familie în oraș, a declarat. „În fiecare dimineață, mă duc la mare, pentru a asista la răsăritul soarelui. Dar astăzi, nu am avut puterea să merg la mare, pentru că nu am dormit toată noaptea, nu am dormit toată săptămâna.”

Doamna Grets a decis, în schimb, să viziteze fiecare loc care a fost bombardat duminică.

La catedrală, Tetiana Hlapova filma, cu mâna tremurândă, ruinele, în timp ce blestema Rusia, țara ei natală.

„Sunt o refugiată din Harkov. Am îndurat acel iad și am venit în însorita Odesa, perla, inima Ucrainei noastre”, a spus Hlapova, care a trăit în această țară timp de 40 din cei 50 de ani ai săi.

Gâtul ei are încă o cicatrice de șrapnel din a treia zi de război, când apartamentul ei a fost lovit. În 24 de ore a fugit la Odesa.

„În orice moment, poți fi lovit pur și simplu și tot corpul tău va fi sfâșiat”, a spus ea. „După ce războiul se va termina – și cred că Ucraina va învinge această mizerie, acești vampiri – mă voi întoarce acasă. Mă voi întoarce, indiferent de ce s-ar întâmpla”.

Primarul Hennadii Truhanov a fost lipsit de echivoc într-un mesaj video furios adresat rușilor după lovitura de duminică asupra catedralei, în care arată salvatorii scoțând cu grijă o icoană deteriorată din ruine.

„Dacă ați ști cât de mult vă urăște Odesa. Nu numai că vă urăște. Vă disprețuiește. Vă luptați cu copiii mici, cu biserica ortodoxă. Rachetele voastre cad chiar și pe cimitire”, a spus el. „Cred că abia dacă ne cunoașteți pe noi, oamenii din Odesa. Nu ne veți înfrânge, ci doar ne veți face și mai furioși”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *