CSI / Rusia

Sociolog rus, despre războiul din Ucraina: „Putin va merge până la capăt, chiar dacă va distruge planeta”

Pe 22 februarie, cu două zile înainte ca Vladimir Putin să ordone invazia împotriva Ucrainei, sociologul rus Grigori Iudin avertiza că liderul de la Kremlin „este pe cale să înceapă cel mai stupid război din istorie”. La trei luni distanţă, lansează un nou avertisment: „Nu va exista pace în Europa atâta timp cât Putin va fi la putere”.

Grigori Iudin, directorul Şcolii de Studii Superioare în Ştiinţe Sociale din Moscova, explică într-un interviu acordat pentru „Le Journal du dimanche” gravitatea ameninţării reprezentate de Rusia lui Putin. În opinia sa, orice negociere în războiul din Ucraina va fi percepută de Putin ca un semn de slăbiciune. El lansează mai multe avertismente în privinţa naturii regimului Putin, chiar şi cu riscul de a fi din nou arestat şi bătut de poliţie, aşa cum s-a întâmplat după ce a participat la o manifestaţie anti-război la Moscova.

Întrebat dacă ruşii susţin războiul dus de Putin împotriva Ucrainei, Grigori Iudin spune că „o minoritate îl sprijină activ”, în timp ce „o altă minoritate i se opune puternic”.

„Nu este vorba doar de o atrocitate monstruoasă împotriva unor oameni care ne sunt apropiaţi din punct de vedere cultural, ci şi o crimă împotriva propriei ţări, Rusia, o tentativă de a-i lua viitorul. Mulţi oameni din Rusia şi-ar da viaţa pentru oprirea imediată a războiului. Totuşi starea de spirit a majorităţii este de sprijin pasiv”, spune tânărul sociolog rus.

Potrivit lui Iudin, ruşii „trăiesc în negare de mult timp” şi încearcă să-şi croiască o lume a păcii. „Totul este sub control. Totul este din necesitate, dar se va termina rapid. Nu moare niciun civil acolo, iar, dacă se întâmpla asta, atunci nu din cauza noastră. Să ne continuăm viaţa”, explică el felul în care încearcă să se raporteze majoritatea ruşilor faţă de războiul din Ucraina.

Dominaţi de aceste idei, ruşilor le vine greu să accepte masacrele comise de soldaţii lor la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina.

Întrebat despre evoluţia războiului din Ucraina, Grigori Iudin crede că liderul de la Kremlin „va merge până la capăt”. „Scenariul cel mai optimist, şi anume cucerirea rapidă a Kievului, nu a funcţionat. Dar, din punctul meu de vedere, acesta nu este un semn că lucrurile nu s-au desfăşurat aşa cum au fost prevăzute. Putin nu este atât de stupid încât să plece la război doar cu un plan militar. Are şi altele. Se pregăteşte de ani de zile, va merge până la capăt. Chiar dacă trebuie să distrugă planeta pentru ca să câştige. Aceasta înseamnă că suntem cu toţii într-un pericol foarte mare, Europa trebuie să înţeleagă gravitatea ameninţării”, atrage atenţia sociologul rus.

El spune că îşi doreşte pacea, dar orice armistiţiu cu Rusia în condiţiile actuale ar putea fi perceput la Kremlin ca un semn de slăbiciune. „Europa occidentală conştientizează lent, în timp ce, în paralel, există un lobby intens din partea unor întreprinderi internaţionale, mai ales franceze, cărora le-ar conveni reluarea afacerilor în Rusia şi fac presiuni pentru semnarea rapidă a unui armistiţiu. Dar ce fel de armistiţiu? În condiţiile actuale, ar însemna să laşi Rusia să înghită o parte din Ucraina. Ar fi un semnal prost transmis lui Putin. Semnalul că avea dreptate atunci când credea că pentru Europa Occidentală contează doar banul. Nu susţin războiul, vreau să se oprească, dar ştiu că dacă nu-i punem un zid în faţă lui Putin, atunci orice voinţă de a negocia va fi percepută ca o slăbiciune. Orice acord cu el este sortit eşecului. Nu va exista pace în Europa, ba chiar situaţia se va agrava atâta timp cât el va rămâne la putere. Singurul mijloc de a-i pune capăt este o înfrângere absolută pentru Putin”, crede Iudin.

Arestat şi bătut deja de poliţişti, Iudin spune că nu se teme dacă va trece din nou prin această experienţă cumplită. „Mi-e totuna, căci am înţeles de foarte mult timp că, atâta timp cât acest regim rămâne la putere, nu există viitor. Fără viitor, care ar fi diferenţa între a fi liber sau la închisoare? De fiecare dată când o instituţie media europeană mă întreabă dacă mi-e frică de represiune, răspund: <>. Nimeni nu este în siguranţă, iar eu rămân la Moscova pentru a transmite acest mesaj”, afirmă sociologul Grigori Iudin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *