Editorial

Solidaritatea de beție

Moldovenii au devenit brusc mai patrioți și mai solidari. Producătorii de vin au lansat campanii de sensibilizare, jurnaliștii și bloggerii s-au pus pe scris materiale despre calitatea vinurilor moldovenești, iar oamenii simpli au împânzit rețelele de socializare cu poze în care apăreau alături de patrioticele sticle de vin moldovenesc. Această acțiune reprezintă un lucru cât se poate de pozitiv. Constatăm însă faptul că moldovenii se solidarizează doar în beție. Apare logica întrebare: avea oare să fim la fel de solidari dacă embargoul viza un alt produs decât vinul?

Cu ceva timp în urmă ne „lăudam” cu faptul că suntem primii în Europa la beție. Problema e gravă. Băutul la moldoveni a încetat să mai fie o tradiție și s-a transformat într-o necesitate zilnică. Moldovenii întemeiază familii la beție, fac afaceri la un pahar de vin, fac diplomație la un coniac, dau un examen la o șampanie, cinstesc o votcă la o nuntă și beau 50 de grame de sufletul răposatului la o înmormântare. Beția s-a transformat treptat într-un sport național lipsit de orice urmă de tradiție. Mai nou, moldovenii s-au solidarizat în sfârșit. Ce-i drept, tot la beție. Însă au dat în sfârșit mână cu mână și au înțeles că împreună pot face mai multe. Până și vinificatorii găsesc partea pozitivă a embargoului. De ce să nu considerăm subiectul drept un imbold spre perfecționare? Pentru că, trebuie să recunoaștem, nu toate vinurile moldovenești corespund normelor de calitate. În loc de sensibilizări patetice ar fi mai binevenit ca producătorii să-și perfecționeze producția. Pentru că Piața Europeană, spre care chipurile ne-am îndrepta vertiginos, impune reguli și mai stricte în aceste cazuri. În schimb, nu operează cu șantajul economico-politic. Și în cazul dat solidaritatea societății moldovenești este una demnă de laudă. Moldovenii au spus în sfârșit nu unei acțiuni cu tentă politică evidentă.
Ce-ar fi să ne solidarizăm la fel de bine și pentru alte cauze? Să ajutăm sinistrații din localitățile care au avut de suferit de pe urma ploilor; să avem grijă de curățenia spațiului care ne înconjoară; să adunăm fonduri ca să reconstruim monumentele istorice și locurile pitorești ale orașului. Sunt sigur că se poate! Rotonda din Parcul Valea Morilor a fost reconstruită în urma unei inițiative civice. Ar fi bine să organizăm mai multe acțiuni de acest fel. Să nu fim primii doar la băut.

Din păcate, solidaritatea noastră ia amploare doar când e vorba de beție. În acest context va fi curios să vedem cum se vor solidariza moldovenii în cazul unui embargou rusesc la fructe? Ar lansa oare companiile exportatoare acțiuni de sensibilizare? Ar scrie oare presa despre utilitatea fructelor noastre ecologice? Ar poza oare simplii cetățeni cu coșuri de struguri și mere pentru rețelele de socializare? Sper că da. Pentru că la moment ne solidarizăm doar la un păhărel. Și nici nu vreau să-mi imaginez ce s-ar putea întâmpla în cazul unui embargou la tutunul moldovenesc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *