Soluţii de combatere a tuberculozei
Fiind considerată boala „lumii în tranziţie”, tuberculoza este „susţinută” de mai mulţi factori sociali, cum ar fi sărăcia, malnutriţia şi migraţia. Astfel, unul dintre oraşele afectate de bacilul ucigător este Ungheniul – oraş de hotar, unde în fiecare a treia zi medicii depistează câte un caz nou de îmbolnăvire.
Potrivit Larisei Scorohodco, medicului ftiziolog din oraşul Ungheni, numărul persoanelor afectate de TBC luate la evidenţă în acest an este de 218. „Asistăm la o creştere a numărului de persoane afectate de TBC, comparativ cu anul trecut. O situaţie alarmantă ţine de numărul persoanelor care abandonează tratamentul, iar când se întorc – boala se transformă în tuberculoză multidrog rezistentă, care este mult mai greu sau chiar aproape imposibil de tratat”. Potrivit medicului specialist, motivul principal în majoritatea cazurilor de abandon al tratamentului îl constituie migraţia. „Oamenii urmează un timp tratamentul, după care prind la puteri şi pleacă la muncă peste hotare. Când se întorc, maladia este deja într-o stare avansată şi de multe ori nu mai poate fi tratată”. Cât priveşte incidenţa tuberculozei, cele mai afectate localităţi din raion sunt satele Cetireni, Rădenii Vehi, Rădenii Noi, Măcăreşti şi Cioropcani. Anul trecut, în raionul Ungheni au decedat 15 bolnavi de TBC. Directoarea Spitalului raional Ungheni, Lidia Crăciun, a salutat decizia Centrului PAS de a deschide un astfel de centru şi la Ungheni, localitate afectată de migraţie, de altfel, ca şi restul oraşelor din R. Moldova. „Problema tuberculozei este destul de acută în ţara noastră. Totuşi, prin deschiderea acestui centru, am făcut un pas înainte. Centrul va fi un suport important atât pentru bolnavi, cât şi pentru familiile lor. Sperăm să obţinem în viitor rezultate mai bune, iar morbiditatea prin TBC va scădea semnificativ”.
Oraşele selectate pentru construirea şi deschiderea unor astfel de centre au fost alese în funcţie de numărul populaţiei şi incidenţa TBC, spune Valeriu Crudu, coordonator de program al Centrului PAS. „Ne-am consultat cu Ministerul Sănătăţii pentru a deschide zece centre acolo unde este nevoie de ele. Prioritare pentru noi au fost oraşele cu populaţie mare şi incidenţa TBC înaltă, dar şi cu o conducere de încredere, pentru a putea înregistra succese”.
Pentru a diminua numărul cazurilor de abandon al tratamentului şi creşterea ratei de cazuri tratate în teritoriu, colaboratorii Centrului de politici şi analize în sănătate, finanţat de Fondul Global pentru Combaterea Tuberculozei şi Malariei, au planificat deschiderea a zece centre comunitare pentru bolnavii de tuberculoză. Acestea urmau să exercite un rol complementar instituţiilor de profil. Un astfel de centru, al doilea la număr, a fost deschis pe data de 8 septembrie în oraşul Ungheni. Aici vor activa cinci persoane instruite: doi asistenţi medicali, un psiholog, coordonatorul Centrului PAS şi un şofer, care vor lucra de comun acord cu cabinetele de tuberculoză, centrele medicilor de familie, asistenţa socială şi alte structuri locale implicate în combaterea acestei maladii. Personalul va ţine la evidenţă strictă bolnavii de TBC şi se va asigura ca aceştia să-şi ia tratamentul zilnic, dar vor lua şi măsurile de rigoare pentru prevenirea focarelor de infecţie. Ei vor veni în ajutorul bolnavilor care nu pot să se deplaseze fie din lipsă de bani, fie din motive de sănătate. Conform planului, centre similare vor fi deschise în timpul apropiat la Străşeni, Orhei, Ialoveni, Hânceşti, Cahul, Criuleni, Glodeni şi într-un centru raional din stânga Nistrului. Primul centru de acest fel a fost inaugurat în luna iunie în oraşul Rezina, iar următorul va fi deschis la sfârşitul lunii septembrie în oraşul Cahul.
Pentru al treilea an consecutiv, R. Moldova se plasează pe al treilea loc în Europa după incidenţa tuberculozei şi pe locul doi, din 27 de ţări, după cazurile de TBC rezistentă la preparatele antituberculoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!