Actualitate

SONDAJ de ultimă oră / Aproape 70% dintre români se declară de-acord cu unirea cu Basarabia (R. Moldova)

În privința pericolelor care pasc țara, pe primul loc se situează criza economică, 54,1%, urmată de corupție 51,8% și abia pe locul 3 este pandemia, 35,2%, transmite Romanian Global News citând din Barometru.

Pe planul apărării, românii văd Rusia drept cel mai mare pericol, în proporție de 46,3%. Dacă ar exista un război, majoritatea absolută a românilor crede că țara nu ar fi ajutată de nimeni, 73,3%, 66,3% cred că am fi ajutați de NATO și 36,9% că am fi asistați de americani.

43% dintre români cred ca țara noastră e mai in siguranță decât oricând in istorie după aderarea la NATO, iar 37% consideră ca maximul de siguranță a fost atins in perioada regimului Ceaușescu.

Aproape 70% dintre români se declară de-acord cu unirea cu Basarabia (Republica Moldova).

Pe primele două locuri la capitolul încredere se situează Armata și Biserica. Vorbind despre acest subiect, prof. Dan Dungaciu, președintele ISPRI, a spus că unii încearcă să schimbe realitatea prin schimbarea cuvintelor.

„Nu certați Academia, Biserica și Armata pentru că populația are încredere în ele, certați celelalte instituții pentru că nu au reușit să câștige încrederea oamenilor.

Ăsta trebuie să fie subiectul. Dar recent s-a găsit o soluție: la unele sondaje recente, în loc de Biserică apar preoții, iar în loc de Armată, militarii.

Și evident, dacă schimbi denominația, nivelul de încredere scade. Soluția aceasta, de a schimba cuvintele crezând că schimbăm realitatea, este un mare pericol. În loc să discutăm problemele de fond, le acoperim cu alte cuvinte”, a precizat el în deschiderea evenimentului de lansare, la care au luat parte, printre alții, și președintele Academiei, prof. Ioan-Aurel Pop.

Peste 51% dintre români cred că ar trebui căutate alte metode pentru a opri epidemia de Covid-19, iar 20,9% dintre aceștia nu cred că vaccinarea este soluția, relevă Barometrul de Securitate al României realizat de către Larics și lansat pe 28 aprilie la Academia Română.

În schimb, 27% dintre romani cred ca vaccinarea este singura cale prin care putem scăpa de Covid.

Tot în zona vaccinării, Barometrul arată că 40,1% dintre români s-au vaccinat sau se vor vaccina, în timp ce 27,3% se mai gândesc, iar 32,5% nu au de gând.
Dintre cei care refuză vaccinarea, cei mai mulți – 32,4% – motivează aceasta prin faptul că nu cred că vaccinul protejează împotriva virusului. 29,9% se tem de efectele secundare sau adverse, iar 27,9% cred că vaccinul a fost produs prea repede.

Majoritatea românilor nu crede că campania de vaccinare de la nivel mondial va reuși să oprească pandemia. Astfel, 29,2% dintre români nu cred că această campanie va opri pandemia, 53,2% nu cred că o va opri, dar poate mai reduce transmiterea, Doar 16,5% cred ca vaccinările la nivel mondial vor reuși să oprească pandemia.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *