ExterneUcraina

Sondaj: Mai mult de jumătate dintre adulţii fugți din Ucraina din cauza războiului vor să rămână în Marea Britanie

Mai mult de jumătate dintre adulţii care au fugit din Ucraina din cauza războiului vor să rămână în Marea Britanie chiar şi atunci când se vor putea întoarce în siguranţă în ţara lor de origine, arată un nou sondaj, citat vineri, 7 iulie, de Agerpres.

Aproximativ 52% au declarat că intenţionează să trăiască în principal în Marea Britanie chiar şi atunci când vor simţi că este sigur să se întoarcă în Ucraina, potrivit cercetărilor efectuate de Biroul Naţional de Statistică (Office for National Statistics – ONS).

Majoritatea spun că această decizie este motivată de faptul că există mai multe oportunităţi de muncă în Marea Britanie, arată ONS.

Sondajul, publicat vineri, se bazează pe datele colectate de la 10.709 persoane cu vârsta de cel puţin 18 ani, între 27 aprilie şi 15 mai 2023.

Tuturor celor chestionaţi li s-a acordat o viză în cadrul programelor lansate de guvern în urma invaziei Rusiei, şi anume Schema Familie Ucraina, Schema Case pentru Ucraina sau Schema Extindere Ucraina.

Cele mai recente date guvernamentale, de până la 27 iunie, arată că 233.600 de vize au fost eliberate prin schemele pentru Ucraina şi 178.900 de deţinători de viză au ajuns în Regatul Unit.

Sondajul a constatat că 70% dintre respondenţi au descris legătura lor personală cu Marea Britanie ca fiind ”oarecum puternică” sau ”foarte puternică”.

Cele mai frecvente motive invocate pentru intenţia de a rămâne în Marea Britanie sunt că există mai multe oportunităţi de muncă (60%), faptul că vor să fie într-o ţară vorbitoare de limbă engleză (48%) şi convingerea că în Marea Britanie calitatea vieţii va fi mai bună decât în Ucraina (47%).

Cei mai susceptibili să declare că intenţionează să trăiască în Marea Britanie chiar şi atunci când Ucraina va fi considerată sigură au vârsta cuprinsă între 18 şi 49 de ani, îşi plătesc singuri cazarea, sunt angajaţi sau independenţi şi au experienţă în limba engleză.

Puţin peste un sfert (28%) dintre adulţi au declarat că intenţionează să se întoarcă în Ucraina când simt că este sigur să facă acest lucru, cu 68% dintre aceşti oameni spunând că vor părăsi Marea Britanie de îndată ce vor simţi că este sigur să o facă.

Printre cei care au declarat că nu sunt siguri în ce ţară intenţionează să trăiască majoritatea timpului, cei mai mulţi au spus că o mai mare claritate pentru opţiuni de viză pentru şedere în Marea Britanie (60%) şi mai multe informaţii despre cum va fi viaţa în Ucraina (53%) i-ar ajuta să decidă.

Cele mai comune industrii pentru cei chestionaţi care lucrează în Marea Britanie sunt ospitalitatea (26%), producţia sau construcţiile (13%) şi agricultura (10%).

Mai mult de jumătate (58%) dintre adulţi lucrează în Marea Britanie într-un alt sector decât cel în care lucrau în Ucraina.

În ţara lor de origine, cele mai comune industrii unde lucrau adulţii erau predarea şi educaţia (12%), tehnologia informaţiei şi comunicaţiile (12%) şi retail (12%).

Aproximativ 52% dintre adulţi au spus că acum lucrează în Marea Britanie, mai puţin decât 77% care lucrau când erau în Ucraina.

Mai puţini adulţi (3%) erau şomeri şi căutau activ de lucru când erau în Ucraina, comparativ cu un sfert (26%) dintre adulţii care sunt acum şomeri în Marea Britanie, a declarat ONS.

ONS adaugă faptul că dintre cei care nu lucrează în prezent în Marea Britanie, aproape două treimi (63%) foarte probabil vor căuta de lucru în următoarele 30 de zile.

Puţin peste o treime (34%) dintre adulţi şi-au schimbat adresa de când au venit în Marea Britanie, a constatat sondajul, cel mai frecvent pentru că acum îşi pot permite să locuiască în propria locuinţă fără a fi găzduiţi (25%).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *