Specialiștii bat alarma! Numărul pensionarilor din Republica Moldova va crește cu 30% până în anul 2016
Potrivit demografului, numărul pensionarilor va ajunge până la 750 de mii de persoane, astfel existând riscul creşterii presiunii fiscale asupra cetăţenilor apţi de muncă, mai ales în condiţiile când actualul sistem de pensionare nu este adecvat .
Valeriu Sainsus crede că pentru ameliorarea situaţiei, în primul rând, este necesară echilibrarea vârstei de pensionare dintre bărbaţi şi femei. „Nu este normal ca femeile să se pensioneze cu cinci ani mai devreme decât bărbaţii, în condiţiile când speranţa de viaţă a femeilor este mai mare decât a bărbaţilor. De multe ori, femeile fiind impuse să se pensioneze, rămân, practic, fără surse de existenţă. Ar trebui ca vârsta de pensionare de 57 de ani pentru femei să fie păstrată doar pentru acelea care au născut mai mult de trei copii, în restul, să fie majorată”, a conchis demograful.
Pe de altă parte, Olga Găgăuz, director al Centrului pentru cercetări demografice susţine că pentru majorarea vârstei de pensionare există anumite riscuri, deoarece „statisticile arată că majoritatea populaţiei de la 55 de ani este foarte bolnavă. Am putea micşora numărul de pensionari prin majorarea vârstei de pensionare, dar ar apărea o altă categorie, a celor declaraţi inapţi pe motiv de boală. Cred că mai întâi este necesar de a asigura servicii medicale de calitate pentru populaţie”, a declarat Olga Găgăuz.
Olga Găgăuz a ţinut să precizeze că pe lângă creşterea numărului de pensionari se înregistrează diminuarea natalităţii, motivele principale fiind condiţiile de viaţă ale populaţiei, dar şi migraţia. „Din cei 40 de mii de copii moldoveni născuţi anul trecut, 10 la sută au fost născuţi peste hotarele Republicii Moldova”, a mai spus Găgăuz.
Menționăm că, în Republica Moldova speranţa de viaţă pentru bărbaţi este de 68 de ani, iar pentru femei de 70 de ani.
sursa: ipn.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!