Social

„Speranța” nu moare niciodată…

Am găsit un loc de poveste…

Uneori, în situații mai complicate, folosim expresia „Speranța moare ultima”. Nu știu dacă această expresie face parte din patrimoniul frazeologic românesc, dar știu un singur lucru, „Speranța” nu moare niciodată. Ea este de la Dumnezeu și ne este dată prin credința noastră în Dumnezeu.

În această vară am găsit un loc de poveste, în apropierea satului Sărata Nouă din raionul Leova. Am descoperit la direct, căci m-am aflat acolo timp de 10 zile. E vorba despre Centrul de Medicină Lifestyle-Speranța, Leova, R. Moldova. Se află în mijlocul unei naturi virgine, unde te poți trata și îți poți fortifica puterile printr-o nutriție deosebită, exerciții fizice ghidate, apă pură de izvor, aer nepoluat, odihnă și proceduri, după un orar bine construit. Dacă ai încredere în Dumnezeu și te apropii de EL cu înțelepciune, tratamentul are un efect miraculos. Unii pacienți au intrat pe ușile Centrului cu mari probleme de sănătate și au ieșit cu zâmbetul pe buze. Rezultatele nu sunt rapide, dar dacă insiști și menții regimul de la sanatoriu și după plecarea acasă, sigur lucrurile se vor schimba spre bine.


Iulia și Simion, Tatiana și Irina au acceptat dieta vegetariană ca pe un bun dat de Dumnezeu pentru a se simți bine

Tratamentul, însuși modul de organizare a activităților, te face să fii mai încrezător în propriile puteri interne, pe care le descoperi împreună cu medicii, terapeuții, asistentele medicale, instructorii de sport. Chiar a doua zi simți că ești mai echilibrat, mai optimist și începi să gândești pozitiv.

Aici regulile sunt simple

Fiecare pacient beneficiază de proceduri cu durata de la 30 până la 45 de minute (masaj, hidroterapie, duș subacval, băi alternative, masaj cu parafină, saună uscată și infraroșu – toate la indicațiile medicului). În caz că ai nevoie de ajutor, apelezi la serviciul asistentei de gardă, și ziua și noaptea. Aceasta îți măsoară dimineața și seara tensiunea arterială, pulsul, te cântărește, din când în când îți servește sucul de pătrunjel.
Fiecare pacient primește zilnic ceai „personalizat”, cam 200 ml, pe care trebuie să-l consume de la ora 7:45 până la 13:00. Masa este ecologică și vegetariană, iar modul de servire este de tip suedez. Se propun mai multe feluri de bucate, dar iei ceea ce-ți convine, conform nivelului de sănătate și cât ai nevoie, nu mai mult. Ești sfătuit să nu faci risipă și consider că este un moment educativ foarte important.
Curățenia aici, în acest Centru de Medicină, este la ea acasă: în holuri, în dormitoare, în sălile de investigații, în cantină, în sălile de tratamente domină ordinea și confortul.


Plimbările în aer liber au devenit tradiționale, în special, după prânzul copios

Foarte importante sunt plimbările în aer liber, fie opționale, fie organizate pe traseele din jurul instituției, prin pădure, de cele mai multe ori avându-l ca ghid pe Ion Cegolea, care, prin propriul exemplu, încurajează pacienții să meargă în aceste mici excursii.
După cum spune cardiologul american dr. Paul D. White: Metoda cea mai bună ca să rămânem proaspeți este plimbarea, plimbarea, plimbarea…

Educație pentru sănătate

Atât în interior, cât și pe teritoriul Centrului de Medicină „Speranța” se păstrează o liniște normală, armonioasă. Personalul centrului și pacienții vorbesc liniștit, își împărtășesc durerile, dar și bucuriile, își spun poveștile trăite, își exprimă opiniile liber și se simt bine.

În sistemul de tratament, dar și de educație pentru sănătate, un loc aparte îl are consumul de apă. Astăzi, este clar pentru toată lumea, că apa joacă un rol deosebit de important în procesele vitale. Aici, nu numai că se bea apă de izvor, dar te mai și învață: când și câtă apă trebuie să bei, să apreciezi la justa valoare apa curată, să știi că apa acționează ca un medicament. Să nu uităm dictonul „Fără apă nu există viață”.
De un succes deosebit s-au bucurat lecțiile de educație pentru un mod sănătos de viață ale medicului Iurie Cușnir, care le reușea pe toate. Mereu în mișcare, mereu la datorie, gata să te ajute, să te îndrume, să te sfătuiască. Ne-a vorbit, argumentat, mai ales prin diverse filme, despre bolile, pe care le provoacă alimentația greșită, sedentarismul, depresia, gândirea negativă. Utilizarea corectă și îmbinarea reușită a alimentelor îți dă zeci de ani de sănătate în plus. Avantajele vegetarianismului au o bază științifică, recunoscută în comunitatea științifică. Cercetătorii de la Universitatea Loma Linda (California) au studiat asiduu grupuri de vegetarieni: Adventist Morality Study (1958 – 1985) și Adventist Health Study (1974 – până în prezent). Guvernul american a investit milioane de dolari în aceste studii în scopul de a stabili științific care sunt factorii care determină o viață mai lungă și mai sănătoasă în acest grup populațional.,

Ion Secrii, pacient fidel al Centrului „Speranța” se află aici la al optulea sejur

Maria Magdalena – doamna cu mare credință în Dumnezeu

De ce am amintit de Universitatea Loma Linda? Acolo și-a făcut studiile doamna Maria Magdalena Dan, care s-a gândit la noi, basarabenii, că am merita să știm cât mai mult despre sănătate, despre importanța ei. Am avut norocul să mă întâlnesc cu ea. Unde credeți? La Centrul „Speranța”. Venise de la Târgu Mureș ca să vadă ce facem, care este atmosfera și se interesa de toate detaliile. Or, doamna Magdalena Dan a plecat, în plin comunism (1986), în SUA, unde a făcut studii, s-a documentat și a hotărât, împreună cu tatăl ei, fratele și sora, să înființeze un Centru de Medicină Lifestyle în România, în apropiere de Târgu Mureș, baștina acestei doamne inimoase și cu mare credință în Dumnezeu. Așa a apărut, cu 20 de ani în urmă, Centrul de Medicină „Herghelia”, cunoscut de mulți dintre basarabeni. Acolo, la „Herghelia” s-a tratat un pacient din Iargara, care a venit cu ideea de a înființa un asemenea Centru de Medicină și în Basarabia. Locul a fost găsit: Sărata Nouă, raionul Leova.


Băile cu parafină fierbinte – o procedură mai puțin obișnuită

Cea mai dificilă a fost perioada de perfectare a actelor: birocrație, hârtie peste hârtie, însă oameni buni sunt peste tot. S-au găsit mulți care au susținut proiectul, el a demarat cu ajutorul lui Dumnezeu, dar și al oamenilor. Acest loc minunat, cu numele „Speranța” și-a deschis ușile în anul 2014. Acum are cu puțin peste doi ani, dar parcă a fost acolo dintotdeauna: atâta stabilitate, atâta armonie și dragoste domină în jur, că-ți pare că „Speranța” era acolo mereu, te aștepta să-i deschizi ușile și să pătrunzi în misterul culturii pentru sănătate.

Oamenii care tratează la propriu și la figurat

Un loc aparte, într-un astfel de Centru de Sănătate, îl au oamenii, care te tratează, la propriu și la figurat. Rămân neuitate exercițiile din Sala de Gimnastică, dar și cele de la „Ceaiul de la ora 18:00”, petrecute împreună cu instructorul, Ion Cegolea. Acest tânăr te încurajează, dar te lasă să alegi ce dorești și cât efort dorești să faci. Nu insistă, dar convinge, iar dezbaterile, libere și dezinvolte, aduceau echilibru și liniște în sufletele noastre. Nu pot să nu spun câteva cuvinte despre asistentele Galina Țurcanu (asistentă superioară), Sofia Coica și Lenuța Șerban, care ne întrebau în fiecare dimineață și seară cum ne simțim, vedeau ce tensiune avem, dacă nu avem probleme, ne propuneau sucul de pătrunjel și ceaiul individualizat. Dar cât făcea zâmbetul lor, bunătatea și înțelegerea lor! Ai fi dat o lume întreagă pentru ele!

Nu poți uita terapeuții, așa sunt numiți în sistemul dat, oamenii care fac tratamente (proceduri) diverse: profesionalismul Adelinei Silbeșteanu, voluntară din România, amabilitatea lui Dima, blândețea Sofiei, curajul Elvirei (are doar 18 ani), tenacitatea Valentinei. Bunătatea lor te încurajează, iar profesionalismul lor te întăresc. Astfel, devii mai puternic atât moral, cât și fizic.


Sportul înseamnă o viață sănătoasă

Timp de 10 zile, cât durează sejurul la Centrul de Medicină „Speranța”, în sufletul fiecărui pacient se produce o adevărată revoluție: vede unde a greșit în alimentație, vrea să schimbe multe lucruri și promite, că mereu va avea grijă de sănătate. Pentru aceasta e nevoie de dorință, convingere, dar și putere. Toate le avem de la Dumnezeu, care ne îndeamnă să ne construim casele pe cele mai înalte și tari stânci, dar nu pe nisip. În cazul timpului nefavorabil, chiar și cele mai frumoase castele de nisip se vor risipi, iar casele din stânci, vor supraviețui. Așa e și cu viața noastră: dacă are la bază o educație puternică, corectă, poți trece peste multe greutăți, iar dacă alegi doar iluzia castelului de nisip, te pierzi în nevoi și suferințe.

În Centrul de Medicină Lifestyle „Speranța” din R. Moldova asta te învață: să creezi, să perseverezi, să nu cedezi, adică să fii puternic: cu trupul și cu sufletul, să crezi în propriile forțe, dar să nu uiți că toate sunt în puterea Celui de Sus. „Domnul să fie cu tine, ca să propășești…” (1 Cronici 22:11)

Alexandra Tănase

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *