Internațional

Statul Islamic a pierdut 20.000 de soldaţi şi 25% din teritoriile ocupate

Deşi este departe de a fi înfrântă, gruparea nu mai poate trăi după sloganul "suntem aici că să ne extindem", observă analiştii publicaţiei The Economist, citaţi de Internaţional Business Times.

Fortăreţe pierdute

Conform unor rapoarte prezentate de presă americană, în luna octombrie, jihadstii Statului Islamic numărau aproape 30.000 de luptători în teritoriile ocupate în Siria şi Irak.

Recentul val de bombardamente declanşat împotriva poziţiilor grupării este de aşteptat să fi produs cel puţin 20.000 de victime în rândul acestora, susţin experţii militari din SUA.

În plus, gruparea a trebuit să cedeze şi 25% din teritoriile ocupate în urmă ofensivei declanşate la sol de rezistenţă locală din regiune.

La începutul lunii noiembrie, grupările militare ale kurzilor peshmerga din Irak au reuşit să recupereze oraşul Sindjar din mâinile jihadiştilor, întrerupând astfel şi ruta strategică dintre bazele Statului Islamic din Raqqa (Siria) şi Moşul (Irak).

Trupele irakiene sunt şi ele pe punctul de a recuceri oraşul Ramadi din Irak, pierdut în luna mai a acestui an în urmă unui atac al forţelor Statului Islamic.

Pierderi serioase

Inclusiv în mediul online, vizibilitatea grupării teroriste a început să pălească. Un studiu recent al expertului în terorism Aaron Zelin arată că ISIL, o grupare recunoscută pentru mesajele propagandistice postate pe internet, nu mai este atât de activă în mediul online.

Între iulie şi semptembrie 2015, de exemplu, teroriştii au publicat peste 7.500 de înregistrări pe internet. De la începutul toamnei şi până la sfârşitul lunii trecute, numărul acestora a scăzut la 5.900 de mesaje.

"Loviturile militare şi pierderile materiale şi umane suferite în urmă acestora au subminat capacitatea grupării de a se promova în mediul online.

Pierderile lor sunt reflectate direct de activitatea lor pe internet, demonstrând şi deteriorarea infrastructurii de informaţii din regiune", cred analiştii grupului de monitorizare a grupărilor extremiste Dar El-Iftaa Monitor din Egipt.

"Daesh este slăbită şi nu vrea că lumea să afle acest lucru", reclamă şi reprezentanţii mediei din Australia.

În acelaşi timp, analiştii de la The Economist cred că intervenţia reţelelor de socializare Facebook şi Twitter în eliminarea mesajelor cu substrat extremist a dus la o reducere a expunerii Statului Islamic în mediul online.

Experţii în securitate nu exclud varianta că teroriştii să folosească "internetul ascuns" că mijloc de propagare a mesajelor cu caracter extremist, acest segment reprezentând aproximativ 80% din reţeaua globală Internet.

În principiu, "internetul ascuns" reprezintă o baza de date imensă constituită de companii, dar tot aici poţi găsi site-uri cvasi-anonime de unde poţi cumpără arme sau poţi angaja asasini plătiţi.

Raidurile aeriene au fost intensificate de către forţele internaţionale angrenate în războiul din Siria şi Irak în urmă atentatelor sângeroase petrecute pe 13 noiembrie în Paris.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *