ActualitateExterne

statul îți confiscă banii și poți face chiar închisoare

Măsuri dure în Rusia dacă critici armata: statul îți confiscă banii și poți face chiar închisoare

Deputaţii ruşi au votat miercuri într-o primă lectură un proiect de lege care vizează confiscarea banilor şi a bunurilor oricărei persoane găsite vinovate de diseminarea de “informaţii false” despre armată, potrivit AFP, relatează Agerpres.

  • Acest document reprezintă o nouă ilustrare a măsurilor luate pentru a reprima criticile la adresa Kremlinului, după aproape doi ani de la invazia pe scară largă în Ucraina, notează sursa citată.

Textul a fost aprobat de 395 de deputaţi, potrivit lui Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), fără a preciza câţi din totalul celor 450 de deputaţi s-au abţinut sau au votat împotrivă.  De fapt, proiectul de lege nu prevede confiscarea absolută a tuturor bunurilor unei persoane condamnate, ci confiscarea banilor săi şi a fondurilor “utilizate sau destinate” să finanţeze activităţi “criminale”, termeni care rămân totuşi foarte vagi. “Oricine încearcă să distrugă Rusia şi să o trădeze trebuie să primească pedeapsa pe care o merită şi să compenseze daunele provocate ţării”, a declarat sâmbătă Volodin pe reţelele de socializare. Această măsură trebuie de asemenea să permită pedepsirea “ticăloşilor” care “murdăresc ţara noastră şi soldaţii” angajaţi în Ucraina, a insistat el.

Difuzarea de informații false

Textul prevede de semenea să autorizeze justiţia să retragă toate distincţiile onorifice ale statului persoanelor condamnate pentru “difuzarea de informaţii false”. Acuzaţia de difuzare de “informaţii false” despre armata rusă este pasibilă de o pedeapsă maximă la închisoare de 15 ani. Mai multe sute de ruşi simpli au fost condamnaţi în virtutea acestui articol din Codul penal în ultimii aproape doi ani.

Context

Moscova a scos în afara legii criticile împotriva armatei la puţin timp după lansarea invaziei în Ucraina la 24 februarie 2022.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

  1. Esti sigur ca nu ai incurcat ceva. Poate e vorba de CANADA, care a confiscat conturile soferilor de camioane care au organizat blocada anti Trudeau?
    Aaa, aceea se autointitulieaza democratie si nu trebuie aratata cu degetul, clar.
    JOS DICTATORUL TRUDEAU! pardon PUTIN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *