Statul pe scaun te îmbătrânește
Recent, un studiu efectuat la o Universitate din California, a demonstrat că persoanele care stau pe scaun mai multe ore pe zi, fără să facă orice fel de mişcare riscă să îmbătrânească prematur.
Respectivul studiu a fost efectuat pe un eșantion de 1500 de femei cu vârste cuprinse între 64 și 95 de ani. Concluzia a fost aceea că statul pe scaun mai mult de 10 ore pe zi și lipsa celor 30 de minute de mișcare zilnică, le-a făcut să arate cu 8 ani mai în vârstă decât persoanele de aceiași etate cu ele, dar mult mai active din punct de vedere fizic.
„Studiul nostru arată că sedentarismul conduce la îmbătrânirea mai rapidă a celulelor. Astfel, vârsta cronologică nu se mai potriveşte cu cea biologică. Am observat că femeile care petrec mai mult timp stând pe scaun nu mai aveau probleme cu lungimea telomerilor dacă făceau mişcare cel puţin 30 de minute pe zi, aşa cum este recomandat de specialiştii din întreaga lume. Ar trebui să ne obişnuim să facem mişcare încă de la vârste fragede şi să continuăm să avem acest obicei chiar şi la 80 de ani”, a precizat medicul Aladdin Shadyab, autorul studiului.
Risc crescut de hemoroizi, diabet și boli cardiovasculare
Corpul uman este făcut pentru a se mișca, stând mai multe ore pe scaun se ard mai greu caloriile și crește riscul de obezitate. Sedimentarismul poate duce la apariția diabetului zaharat de tip 2, a bolilor vasculare și chiar la deces prematur.
Imediat după ce te-ai așezat pe scaun sau pe canapea, activitatea electrică de la mușchii picioarelor se oprește, iar activitatea enzimelor ce se ocupă cu arderile caloriilor scade cu până la 90%.
Statul la televizor te îmbolnăvește
În afara celor 7-8 ore din timpul nopții când este important să te odihnești pentru ca organismul să își încarce bateriile, statul mai mult de o oră la televizor crește riscul apariției bolilor cardiace cu 11%.
Poziția vicioasă
Când vorbim despre statul pe scaun la birou, trebuie să știi că poziția vicioasă poate să îți favorizeze și afecțiuni ale coloanei vertebrale. De la hernie până la tasarea vertebrelor. Fără a mai aduce în discuție cifozele, lordozele sau chiar și scoliozele, afecțiuni ce apar când menții perioade îndelungate în poziții vicioase spatele sau picioarele.