Actualitate

Steinmeier ar trebui să demisioneze / „Formula Steinmeier” reprezenta ecoul federalizării și ajuta mult Rusia

Steinmeier trebuie să ia în calcul demisia de la preşedinţia Germaniei, omul a devenit o piatră de moară pentru politica externă a ţării. E bine că şi-a cerut scuze pentru (o parte din) prostiile din trecut, lucru rar îl politică, dar contextul special de acum face ca asta să fie insuficient. A avut mereu soluţii greşite şi le-a împins cu aroganţă, nu doar în chestiunea Ucrainei, dar şi în Moldova, unde “formula Steinmeier” reprezenta ecoul federalizării şi ajuta mult Rusia.

Dacă n-ar fi fost războiul din Ucraina, care se va tot lungi, poate lucrurile astea ar fi fost uitate şi el ar fi putut merge înainte, că oricum preşedintele Germaniei n-are mari atribuţii executive. Dar mult timp de aici înainte Criza Rusiei (aşa ar trebui s-o numim) va fi subiectul nr 1 pe agenda europeană, iar simpla prezenţă a lui Steinmeier în peisaj otrăveşte imediat atmosfera şi blochează acţiunile celei mai mari ţări din UE. Este prea intim asociat cu aripa rusă a SPD şi cu politica dezastruoasă dusă de Berlin pe relaţia Moscova în ultimele decenii.

Realegerea lui ca preşedinte acum două luni a fost o greşeală, dar din fericire se poate repara simplu: el demisionează iar Bundestagul şi electorii votează pe altcineva, nu costă nimic şi într-o săptămână problema e rezolvată. Nu-i vreo răzbunare personală, e ceva pur funcţional, fiind în interesul superior al Germaniei şi al UE ca Steinmeier să fie înlocuit cât mai repede.

Sorin Ioniță (Expert-Forum)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *