Eveniment

Strategia de Reformare a CCCEC, în vizorul dezbaterilor publice

Astfel, după prima rundă de dezbateri, care a avut loc luni, 5 decembrie, experţii din cadrul societăţii civile au apreciat documentul de reformare al CCCEC, remarcând standarde şi bunele practici internaţionale, care au stat la baza elaborării documentului. Totodată, experţii au avut şi o serie de recomandări, obiecţii, dar şi propuneri.

Deputata Stela Jantuan, în calitate de invitat al evenimentului, a afirmat că fost dezbătut şi care este locul instituţional al Centrului, care sunt competenţele la momentul actual şi care vor fi acestea după reformarea instituţiei. „De asemenea, a fost discutat mandatul analitic al instituţiei, deoarece, după un şir de reformări, acest mandat va fi pierdut de CCCEC. A fost atinsă şi problema micşorării numărului de resurse umane, cu precizarea că salariile angajaţilor vor fi mărite, pentru a trece pragul anticorupţional de salarizare”, a spus Stela Jantuan.

Totuşi, potrivit deputatei, unul dintre obiectivele principale ale acestei reformări este minimalizarea influenţei şi imixtiunii politice în cadrul activităţii CCCEC şi asigurarea independenţei Centrului.

În acest context, experţii au solicitat mai mult timp pentru a examina proiectul, iar ulterior să se expună detaliat pe fiecare obiectiv în parte. Respectiv, pentru a asigura continuitatea discuţiilor şi dezbaterilor la tematica abordată, în cadrul evenimentului, a fost iniţiată procedura de formare a unui grup de lucru, care va include reprezentanţi ai sectorului asociativ.

La rândul său, grupul de lucru va elabora un raport privind recomandările societăţii civile pe marginea documentului prezentat. Iar propunerile şi recomandările vor fi dezbătute în public cu scopul includerii în documentul final care va fi expediat instituţiilor de profil.

„În grupul de lucru au intrat deja câteva organizaţii, precum ADEPT, CREDO, Amnesty International, ultimele două fiind şi membre ale Alianţei Anticorupţie”, a specificat deputata.

În rezultat, candidaturile delegate vor fi comunicate Direcţiei Informaţional Analitice din cadrul Secretariatului Parlamentului R. Moldova.

La eveniment au participat reprezentanţii comisiilor parlamentare, directorul CCCEC, reprezentanţi ai Procuraturii Generale, ai Serviciului de Informaţie şi Securitate, experţi externi de la PNUD, expertul proiectului Comisiei Europene pentru reformarea CCCEC şi Ministerului de Interne, precum şi reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale de la ADEPT, CREDO, CAPC, EX-LEGE, Amnesty International. De altfel, după reformarea CCCEC, Procuratura Generală, Procuratura Anticorupţie şi Serviciul de Informaţie şi Securitate vor prelua unele atribuţii şi competenţe ale Centrului.

Următoarele runde de dezbateri publice privind Strategia de reformare a CCCEC vor continua pe 7 decembrie la Bălţi şi pe 19 decembrie la Cahul. Ultima etapă de dezbateri va avea loc pe 22 decembrie la Chişinău.

P.V.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *