Strategia de reformare a Justiţiei ar putea rămâne doar un document necesar pentru donatori?
În cadrul unei emisiuni la Radio Europa Liberă, Nicolae Andronic s-a expus asupra Strategiei de reformare ajustiţiei. La emisiune a participat şi ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.
Potrivit lui Nicole Andronic, Ministerul Justiţiei "a desfiinţat instituţiile specializate judecătoreşti, dar ele au rămas în Constituţie". "Vă sunt legate mâinile", a spus Andronic.
"Această strategie trebuie să obţină o susţinere a majorităţii parlamentare, care va permite modificarea Constituţiei, ea trebuie să fie înţeleasă de toţi. Trebuia să fie descris că vrem să dăm Procuratura în Consiliul Magistraturii, toţi să fie Magistraţi. Bun, atunci am discuta ce facem cu Procurorii care au un an şi nu poţi să-i egalezi cu judecătorii care au 10 ani experienţă, dar astea sunt detalii.
Mai este o problemă, în fiecare parte dreaptă a executorilor este Ministerul Justiţiei şi instituţiile cointeresate. Nu cred că Procuratura vrea o modificare de lege revoluţionară. Concepţia noastră în privinţa Ministerului de Interne era sa-l debarasăm de funcţiile improprii. Guvernul anul acesta nu a scos de acolo de exemplu pompierii, care nu au nimic cu lupta împotriva criminalităţii, dar primesc bani din buget şi oamenii nu pot judeca. 25 de mii de oameni în MAI care nu luptă cu crima.
Eu mă tem că această strategie să nu rămână o bună intenţie pe hârtie. Or, trebuie mărit statutul funcţiei de Ministru al Justiţiei, să devină vice-prim-ministru, ca el să poată coordona toată aceasta, şi în Parlament trebuie formată o comisie specială, or acest document va rămâne un document care va prezenta posibililor donatori externi, ca să ne finanţeze această campanie. Altceva nu văd.”
În replică, Oleg Efrim s-a arătat totuşi optimist. "Ce mă face pe mine optimist este că toată lumea din această ţară doreşte rezultate sau schimbări în justiţie. Atât cei care au votat pentru actuala guvernare, cât şi cei care au votat pentru opoziţie. Chiar daca avem opinii diferite despre cum vrem să fie dezvoltată ţara, toată lumea este de acord că starea de lucruri din justiţie nu poate fi tolerată în continuare. Sunt încrezut că reformele vor continua, cu mai mult sau mai puţin sprijin, dar schimbările vor fi.”
Referitor la atragerea a 60 de milioane de Euro din partea UE, bani care vor permite implementarea reformei începând cu anul 2013, ministrul Justiţiei a fost întrebat cum vor fi cheltuiţi aceşti bani.
„Acum suntem pentru ultima sută de metri cu planul de acţiuni, unde va fi stabilit concret ce măsuri vom întreprinde în următorii 5 ani, ceea la ce se referea domnul Andronic că lipseşte în strategie. În acel plan de acţiuni va fi scris foarte clar ce acţiuni trebuie întreprinse, costurile lor şi de unde vor fi finanţate.
Banii care vor veni de la UE, şi vreau să vă asigur că aceştia nu vor fi sprijin doar din partea UE, dar vom atrage şi alte fonduri care vor fi îndreptate spre realizare acestei strategii. Nu vor fi bani cheltuiţi pe conferinţe şi expertiză. Vor fi bani îndreptaţi pentru realizarea strategiei, inclusiv pentru proiect de infrastructura, pentru dotarea instanţelor, majorarea salariilor judecătorilor şi ceilalţi implicaţi în domeniu justiţiei şi aşa mai departe”, a răspuns ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!