Strategia Naţională de DESCENTRALIZARE a fost adoptată
Proiectul urmăreşte să acorde o mai mare autonomie autorităţilor publice locale (APL) în raport cu autorităţile publice centrale (APC). Strategia prevede descentralizarea serviciilor şi competenţelor, descentralizarea financiară şi cea patrimonială.
Strategia de descentralizare peresupune un transfer de competenţe de la nivelul APC către APL, cu scopul de a consolida capacităţile autorităţilor administraţiei publice locale, a îmbunătăţi managementul şi calitatea serviciilor publice prestate cetăţenilor.
Potrivit autorilor proiectului, de jure, autorităţile APL din Republica Moldova dispun de o autonomie declarată deplină, însă, de facto, aceasta este limitată, parţial din cauza ingerinţei APC în activitatea lor cotidiană, parţial din cauza resurselor financiare proprii aflate sub limita necesităţii, a căror lipsă este însoţită şi de o organizare administrativ-teritorială excesiv de fragmentată, şi parţial din cauza unei capacităţi instituţionale şi administrative insuficiente. Aceste condiţii fac ca APL să prezinte un grad scăzut de responsabilizare în faţa publicului – public care ar trebui să fie beneficiarul şi decidentul principal, atunci când este vorba de utilizarea resurselor şi adaptarea serviciilor publice la nevoile locale.
Parlamentul a adoptat proiectul dupa dezbaterea acestuia în prima lectura, cu votul majorităţii, deoarece această Legea este una de tip organică.
Conceptul şi obiectivele politicii de descentralizare sunt conforme experienţei ţărilor europene, corespunde aspiraţiei de integrare europeană şi acordurilor bilaterale Republica Moldova – Uniunea Europeană.
Costurile privind transpunerea în practică a Strategiei naţionale de descentralizare depăşesc suma de 60 de milioane de euro
Timpul.md