Internațional

(STUDIU) 60% dintre combatanţii olandezi afiliaţi Statului Islamic au probleme psihice

Rezultatele studiului contrazic opinia conform căreia candidaţii la jihad sînt tineri musulmani normali, seduşi de o variantă extremistă a islamului, şi relevă că jihadiştii olandezi tind să provină din familii destrămate sau conflictuale, sînt indivizi care au trăit o vreme pe străzi şi au tulburări de personalitate.

Studiul, efectuat în perioada februarie-noiembrie 2014, a fost postat pe Researchgate.net, reţeaua socială utilizată de oameni de ştiinţă şi cercetători, sub titlul Probleme de comportament şi tulburări printre indivizii radicalizaţi aflaţi în evidenţa poliţiei. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 140 de olandezi care au călătorit în Syria sau care sînt pe cale să plece acolo.

Războiul din Syria a început să atragă potenţiali jihadişti încă de la sfîrşitul anului 2012. Începînd din 2014, raza de acţiune s-a extins către Iraq. Numărul jihadiştilor olandezi aflaţi în Syria şi Iraq este estimat în prezent la circa 180 de persoane. Pe parcursul realizării studiului, cifrele au fluctuat din cauza faptului că unii jihadişti au fost ucişi în lupte sau au fost arestaţi. Numai în februarie 2014, opt combatanţi olandezi au murit în Syria, iar în ianuarie 2015, numărul morţilor din rîndul jihadiştilor olandezi se ridica la 21.

În ceea ce priveşte originea jihadiştilor, majoritatea indivizilor cu dublă cetăţenie erau olandezi de origine marocană (56%) şi turcă (9%). Jihadiştii autohtoni reprezentau 18% din numărul total, iar cei străini 5%. Media de vîrstă a celor 117 bărbaţi jihadişti studiaţi era de 25 de ani, iar în rîndul celor 23 de femei jihadiste, media de vîrstă era de 21 de ani.

Potrivit autorului studiului, Anton Weenink, anchetator în poliţia naţională, dincolo de stabilirea provenienţei lor şi a repercusiunilor pe care le presupun posibilele probleme psihice pe care le au, doream să verificăm dacă actualul consens cu privire la surprinzătoarea normalitate a teroriştilor stă sau nu în picioare. Primele rezultate au demonstrat că majoritatea jihadiştilor olandezi studiaţi sufereau de probleme psihice. Această constatare contrazice punctul de vedere tradiţional, explică Weenink, care aminteşte că teoria teroristului echilibrat şi care provine dintr-un mediu social liniştit a fost adoptată încă din anii ’90 ai secolului trecut.

sursa: m-securitynews.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *