Ultima oră

STUDIU: Crearea Zonei de liber schimb cu UE va duce la o CREȘTERE economică de 6%

Aderarea Republicii Moldova la Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană ar aduce beneficii economice şi sociale nete, în timp ce o potențială opțiune pentru Uniunea Vamală din care fac parte Rusia, Belarus şi Kazahstan, ar avea efecte contrare.

Potrivit unui studiu publicat marți, 10 septembrie, de Centrul Expert Grup de la Chișinău, parcursul european ar duce la o crestere economica de 6%, în timp ce o aderare la Uninea Vamală ar provoca o contractare a economiei cu 4%.

Riscurile şi oportunităţile aderării la fiecare dintre cele două structuri au fost analizate în contextul în care atât societatea, cât și clasa politică de la Chișinău rămân divizate cu privire la direcția pe care ar trebui să o ia Republica Moldova. Crearea Zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană va avea efecte economice pozitive imediate, potrivit reprezentantului Expert-Grup, Adrian Lupușor. Acesta a precizat că semnarea Acordului de Liber Schimb ar putea duce la declinul sectorului agroalimentar şi riscul unor blocaje din partea Rusiei, însă beneficiile vor fi mai mari.

Un potențial câștig al aderarii la Uniunea Vamală cu Federația Rusă ar putea fi reducerea preţului la gaz cu aproximativ 30%, însă efectele negative, între care majorarea preţurilor la produsele de import, ar fi cu mult mai mari, a declarat expertul Alexandru Fală.

Republica Moldova va parafa, la sfârşitul lunii noiembrie, la Vilnius, Acordul de Asociere la Uniunea Europeana, din care face parte si Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. In ultima perioadă, mai mulţi oficiali ruşi, inclusiv vicepremierul Dmitri Rogozin, au avertizat că semnarea acestuia ar putea afecta relaţiile economice moldo-ruse.
 
Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *