Afaceri

Studiu: Franţa este piaţa de desfacere preferată pentru mierea moldovenească

La această constatare au ajuns autorii unui studiu de piaţă, efectuat la solicitarea Organizaţiei pentru Atragerea Investiţiilor şi Promovarea Exporturilor (MIEPO) şi prezentat apicultorilor moldoveni.

Mierea este singurul produs de origine animală exportat în cantităţi consistente în Uniunea Europeană şi numai mierea îndeplineşte cerinţele UE în domeniul sanitar pentru produsele de origine animală.

Potrivit studiului, 52% din francezi procură mierea din hipermarket şi supermarketuri, iar 48% din magazinul apicultorului. Autorii studiului recomandă apicultorilor să elaboreze un brand naţional, care va contribui la obţinerea unor preţuri mai înalte şi va evita amestecul produselor atunci când sunt vândute angrosiştilor. Totodată, cele mai active perioade de consum sunt lunile ianuarie – martie şi octombrie – decembrie, timp în care şi preţurile sunt mai bune.

Aproape 80% din francezi consumă miere la micul dejun, peste 72% preferă mierea din flori şi 70% o consumă ca remediu pentru dureri în gât, 66% – pe pâine, 60% – în loc de zahăr, 45% o utilizează la prepararea bucatelor cu miere. Deşi procedurile vamale au fost simplificate, iar tarifele pentru certificare reduse, numărul exportatorilor autorizaţi de miere în Moldova este destul de mic şi se cifrează la numai 18 companii, din cauza lipsei unei cantităţi constante şi uniforme, a unei infrastructuri de bună calitate, lipsa sprijinului sectorial, organizarea slabă între apicultori, context de piaţă regională etc.

În anul 2014, Moldova a exportat miere în valoare de 9,5 milioane de dolari, exporturile înregistrând creşteri de până la 60% în anii 2010-2014 şi o creştere de aproape 200% în anul 2014. Aproape 30% din exporturile de miere ajung în Franţa şi 23% – în Germania.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *