Social

Studiu IPSOS: Comerțul ilegal cu țigarete în Republica Moldova s-a dublat în octombrie 2022

Volumul comerțului ilegal cu țigarete în Republica Moldova a crescut semnificativ de la 4,1%, în octombrie 2021, la 7,4%, în octombrie 2022, relevă datele studiului IPSOS.

Rezultatele studiului mai arată o dublare a comerțului ilicit cu produse de tutun în regiunile situate la frontiera cu Ucraina, de la 7,6% la 14,4%, afectând localitățile Briceni, Dondușeni, Căușeni, Ocnița, Soroca, etc., dar și în regiunea de nord a țării, unde piața neagră a produselor de tutun a crescut de la 4,6% la 12%. De asemenea, de la 4,6% la 9% a crescut comerțul ilegal la frontiera cu România, în localitățile Hîncești, Nisporeni, Ungheni, Edineț, Leova, etc.

Principala sursă a comerțului ilegal o constituite țigaretele de origine necunoscută sau care nu corespund legislației naționale. Ponderea acestor produse a crescut cel mai semnificativ, de la 0,8% la 3,1%. S-a dublat și ponderea țigărilor fără timbru de acciz („illicit whites”), care a ajuns la 2,8%. Ponderea țigaretelor de origine „duty-free” reprezintă 1,3%, iar țigaretelor destinate comercializării în alte țări decât Moldova („non-domestic duty-paid”) le revin 0,2%.

Prețul mediu de achiziționare a țigaretelor este de 25 de lei pentru un pachet, în timp ce costul unui pachet de țigări comercializate legal este de 34 de lei.

Studiul realizat de IPSOS, una dintre cele mai mari companii de cercetări de piață din lume, arată că zonele rurale sunt cele mai afectate de comerțul ilegal cu produse din tutun, cu o pondere de 9,1%, iar în zonele urbane rata este de 5,4%.

Produsele ilegale sunt preponderent comercializate în magazinele alimentare (59%), urmate de minimarketuri (10,2%) și magazine de la stațiile PECO (5%).

Studiul a fost realizat de către institutul IPSOS în perioada septembrie – octombrie 2022. Metodologia cercetării prevede interviuri cu colectarea de mostre.

În total au fost chestionați 1.532 de fumători adulți cu vârsta cuprinsă între 19 și 64 de ani, din zonele rurale și urbane ale țării, cu excepția regiunii transnistrene. Studiul a fost realizat la comanda principalilor producători de țigarete din Moldova – JTI și PMI.

Sursa Moldstreet


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *