CSI / RusiaExterne

SUA refuză oferta lui Putin de a ridica sancţiunile în schimbul deblocării livrărilor de cereale. „Rusia sporeşte foametea în lume”

Statele Unite au respins oferta lui Vladimir Putin de a debloca livrările de cereale în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei. Președintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat cu o zi în urmă că este gata să ajute la „depăşirea crizei alimentare” provocate de blocarea cerealelor ucrainene şi ruseşti din cauza conflictului în curs, dacă vor fi ridicate sancţiunile împotriva Moscovei.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că produsele cerealiere nu pot fi livrate din cauza blocadei navale ruse, nu a sancţiunilor.

„Nu încape discuţie. Asta face Rusia”, a spus Karine Jean-Pierre, cerând Moscovei să înceteze „imediat” războiul împotriva Ucrainei, care afectează securitatea alimentară internaţională.

„Este vorba de Rusia, care blochează activ exportul de alimente din porturile ucrainene şi sporeşte foametea în lume. Este vina lor”, a insistat purtătoare de cuvânt a preşedintelui Joe Biden, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Conform Kremlinului, Putin i-a spus premierului italian Mario Draghi că Rusia ar putea elibera nave cu alimente şi îngrăşăminte, pentru a îndepărta pericolul unei crize alimentare mondiale, însă numai cu condiţia încetării „restricţiilor motivate politic impuse de Occident”.

Anterior, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, declarase că exporturile de grâu din Ucraina vor putea fi reluate dacă se renunţă la sancţiunile împotriva Rusiei.

Rusia şi Ucraina sunt mari exportatoare de grâu, cu un rol vital în livrările de alimente pe plan mondial, reaminteşte dpa.

În ultimele săptămâni, comunitatea internaţională a făcut apel la Rusia să permită exporturile de grâu din Ucraina. Kievul a informat că marina militară rusă blochează în prezent porturile ucrainene de la Marea Neagră şi a acuzat Moscova de şantaj, cerând miercuri Occidentului să nu renunţe la sancţiuni până când Rusia nu pune capăt războiului.

Peskov a acuzat Ucraina de lipsă de realism, susţinând că trebuie îndeplinite cererile Rusiei, inclusiv renunţarea la controlul asupra regiunilor din estul Ucrainei şi recunoaşterea anexării Crimeei.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a insistat recent că ţara sa nu va renunţa la niciun teritoriu şi este hotărâtă să continue lupta.

Draghi a declarat că în convorbirea telefonică cu Putin a perceput din partea acestuia o disponibilitate de a găsi o soluţie la criza alimentară mondială. Şeful guvernului de la Roma a anunţat joi seara, într-o conferinţă de presă, că urmează să discute şi cu Zelenski, pentru a-i afla poziţia.

Întrebat dacă simte vreo speranţă pentru negocierile de pace în urma dialogului cu preşedintele Rusiei, premierul italian a răspuns „Nu”.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *