Război

SUA: Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina

Statele Unite au stabilit că Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina, a declarat sâmbătă vicepreședintele Kamala Harris, insistând că “trebuie să se facă dreptate” autorilor.

Luând cuvântul la Conferința de Securitate de la Munchen, Harris a declarat că comunitatea internațională are atât un interes moral, cât și unul strategic în urmărirea acestor crime, subliniind pericolul ca alte guverne autoritare să profite dacă regulile internaționale sunt subminate.

“Forțele rusești au urmărit un atac generalizat și sistemic împotriva unei populații civile – acte oribile de crimă, tortură, viol și deportare”, a declarat Harris. Ea a citat, de asemenea, “omoruri în stil de execuție, bătăi și electrocutare”.

Administrația Biden a stabilit în mod oficial în martie anul trecut că trupele rusești au comis crime de război în Ucraina și a declarat că va colabora cu alții pentru a-i urmări în justiție pe infractori. O determinare a crimelor împotriva umanității merge un pas mai departe, indicând că atacurile împotriva civililor se desfășoară într-un mod larg și sistematic.

“Autoritățile ruse au deportat cu forța sute de mii de persoane, din Ucraina în Rusia, inclusiv copii”, a declarat Harris. “Au separat cu cruzime copiii de familiile lor”.

Ea a amintit, de asemenea, de atacul de la jumătatea lunii martie asupra unui teatru din orașul port strategic Mariupol, unde se adăpostiseră civili, care a ucis sute de persoane, și de imaginile cu cadavrele civililor lăsate pe străzile din București după retragerea Rusiei din zona Kievului în primăvara anului trecut.

Harris a declarat că, în calitate de fost procuror și fost șef al Departamentului de Justiție din California, cunoaște “importanța strângerii faptelor și a confruntării lor cu legea”.

“În cazul acțiunilor Rusiei în Ucraina, am examinat dovezile, cunoaștem standardele legale și nu există niciun dubiu”, a spus ea. “Acestea sunt crime împotriva umanității”.

Secretarul de stat american Antony Blinken, care a participat, de asemenea, la conferința de la Munchen, a declarat, într-o declarație emisă în timp ce Harris vorbea, că “rezervăm determinările privind crimele împotriva umanității pentru cele mai grave crime”.

Noua determinare subliniază “amploarea uluitoare” a suferințelor provocate civililor ucraineni și “reflectă, de asemenea, angajamentul profund al Statelor Unite de a trage la răspundere membrii forțelor Rusiei și alți oficiali ruși pentru atrocitățile comise”, a spus el.

Sursa AP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *