Moldova

„Sunt cu ambele mâini pentru interzicere”

Mihai Cimpoi, academician, preşedintele Uniunii Scriitorilor

Noi am avut o reacţie dură încă acum o lună, pentru că şi foarte mulţi scriitori au fost exterminaţi, deportaţi, marginalizaţi, duşi în Siberia… Comunismul, în genere, trebuie interzis, pentru că este o doctrină periculoasă şi păguboasă pentru întreaga lume, una care şi-a dovedit caracterul satanic şi antiuman. PCRM trebuie să se descurce cum poate în actuala conjunctură politică, deloc favorabilă acestui partid, care, din păcate, mai are o anumită influenţă asupra alegătorilor. Dar cred că în măsura în care actualii comunişti aplică metode de represiune ideologică şi caută în continuare să impună neadevăruri despre limbă, despre fiinţa noastră, şi el se aliniază acţiunilor criminale ale predecesorilor săi. PCRM va căuta să profite din orice situaţie – că va fi interzisă simbolica, că nu va fi, nu o să se liniştească. Dacă totuşi va fi interzisă, trebuie să ne aşteptăm la reacţii gălăgioase, care însă nu trebuie să ne sperie. Nu cred că interdicţiile ar dezbina societatea, că ar stârni revolte sociale. Multă lume a înţeles cine sunt comuniştii de ieri, dar şi cei de azi. Nu putem intra în UE fluturând drapele cu secera şi ciocanul!

Mihai Ciobanu, interpret de muzică populară

Părerea mea este că ne mişcăm corect şi trebuie să o ţinem aşa. Figurat vorbind, trebuie să le smulgem o dată şi pentru totdeauna chipiurile, epoleţii şi alte jucărele, să-i dezarmăm de seceră şi ciocan… Fără astea şi fără nume, comuniştii nu vor mai putea să prostească poporul. Este o ghicitoare cum vor proceda ei, dacă, într-adevăr, se întâmplă asta. Ar putea să-i înrăiască, dar, până la urmă, ştiţi cum e în poveste – tot frumosul şi binele învinge. Totuşi, e nevoie de acţiuni cumpătate, societatea trebuie vindecată de rana adâncă lăsată de comunism, altfel biruinţa asupra răului este imposibilă. Să fim atenţi să nu jignim lumea care-i rătăcită, împovărată de griji şi mai are încredere în comunişti. Oamenii aceştia trebuie luminaţi, nu ignoraţi.

Larisa Turea, critic de artă, scriitoare

Nu cred că va avea un efect imediat interzicerea. Este o chestiune care va avea mai curând un impact asupra generaţiilor viitoare, pentru că actualii comunişti parazitează pe o ideologie şi o situaţie care vine din trecut. Şi electoratul lor vine din trecut. Ar fi o greşeală să legăm interzicerea simbolicii unui regim totalitar criminal de procesul electoral şi de un partid concret, care, de fapt, nici nu mai este comunist în esenţă. Să nu avem efectul scandalurilor provocate de vedete, or, publicitatea negativă este tot publicitate şi va fi în favoarea comuniştilor, care parazitează pe nişte simboluri, manipulează opinia publică şi exploatează nişte nostalgii. Cât priveşte influenţa asupra societăţii, societatea noastră este deja dezbinată. Faptul că vom interzice această simbolică comunistă nu va avea efect de durată, dacă nu va fi aplicat un plan de acţiuni concrete, bine argumentat, şi o strategie de perspectivă, care să nu fie legate de PCRM. Este vorba de o acţiune planetară de demascare a unei ideologii şi a unui sistem totalitar criminal, nu de o luptă sau o răzbunare politică internă.

Iurie Matei, pictor

Interdicţiile ar putea să-i mobilizeze pe comunişti, dar noi trebuie să ne gândim în perspectivă, fiindcă ei mutilează în continuare destinele unor oameni. Mitingurile astea ale lor la care îşi târâie copiii şi nepoţii îmi amintesc de tabloul lui Francisco Goya „Saturn devorându-şi propriii copii”. Pentru mine, chiar şi din punct de vedere estetic, simbolul acesta – secera şi ciocanul – este unul urât, deoarece se identifică cu crimele regimului comunist totalitar, mai odioase chiar decât ale fascismului. De aceea sunt pentru interzicerea acestei simbolici, de rând cu cea fascistă, indiferent ce reacţie va avea PCRM: trebuie să acţionăm mai dur, există exemple de urmat – Ţările Baltice, bunăoară. Dar trebuie şi o campanie masivă de explicare, de informare a populaţiei. Părinţii mei, care erau creştini, i-au identificat cu antihriştii, deoarece primii înscrişi în partid, după 1944, au fost leneşii şi beţivii satului, care au dat foc bisericii, au întocmit listele celor trimişi în Siberia… Oamenii trebuie să înţeleagă că PCRM nu are nimic cu echitatea socială, n-a respectat şi n-a iubit niciodată nici tradiţiile, nici limba, nici poporul de pe acest teritoriu ocupat de predecesorii lui acum 60 de ani.

Nicu Ţărnă, lider al formaţiei „Gândul Mâţei”

Comunismul mi-a afectat neamul, rudele mele au fost deportate în Siberia, au îndurat foametea… Sunt cu ambele mâini pentru interzicere, aşa cum svastica a fost interzisă, deşi la origini simboliza cele patru forţe ale naturii – apa, aerul, focul şi pământul. Crimele comunismului au fost cel puţin la fel de odioase, ba chiar mult mai odioase, în cazul poporului nostru: de ce să rămână în vigoare simbolurile acestuia? S-ar putea ca PCRM să riposteze, să revină cu mai multă forţă… Eu unul însă nu cred, nu intri de două ori în aceeaşi apă. Totuşi, acum un an, s-a rupt ceva, Moldova şi-a schimbat radical cursul, chiar dacă mai sunt mulţi oameni care tânjesc după trecut. Îmi pare rău că o parte din societatea noastră este bleagă şi nu-şi dă seama că viitorul nostru este în Vest şi nu în Estul cu care trebuie să avem, totuşi, relaţii bune. Lupta cea mare se va da acum, trebuie să trecem prin terapia de şoc. Bătrânii să înţeleagă: tinerii vor să trăiască într-o ţară frumoasă, prosperă, europeană, nu în una bântuită de nălucile trecutului comunist.

Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei

Proverbul spune: fructul oprit este cel dorit. E o chestiune politică, nu ştiu… Desigur, au avut loc crime, lucrurile acestea trebuie recunoscute de toată lumea, pentru că sunt oameni care au suferit. Şi buneii mei, moşii, mătuşile au fost ridicaţi şi trimişi în Siberia. Crimă împotriva umanităţii! Din punctul acesta de vedere, nimeni nu poate nega, nici chiar comuniştii de astăzi. Dar este necesar ca toată societatea să condamne crimele regimului comunist totalitar. În privinţa interzicerii simbolicii comuniste, îmi este greu să mă pronunţ… S-ar putea să fie efectul invers. Societatea este împărţită în două, în urma acţiunilor din ultimii ani, şi divizarea aceasta s-ar putea accentua. Societatea a devenit foarte agresivă, din cauza sărăciei, nu s-au promovat acţiuni care ar fi adus la dezvoltare şi consolidare. Mai bine ne-am concentra pe acţiuni care ne-ar aduce dezvoltare, decât pe acţiuni care ar aprofunda scindarea.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *