Sunt nevoiți să-și vândă grâul la un preț de NIMIC
De aceasta profită mai multe firme intermediare care propun producătorilor prețuri foarte mici. În lipsa altor propuneri mai avantajoase țăranii vând grâul la un preț dezavantajos.
Nicanor Buzovoi, președintele Asociației Producătorilor de Cereale, spune că producătorii sunt puși în asemenea situație de către stat și că mulți sunt nevoiți să-și vândă îndată prima parte a grâului recoltat pentru a putea strânge restul roadei. „Vindem grâul cu 1,9 – 2 lei/kg, pentru că mai mult nu oferă nimeni. Așa nici nu reușim să ne scoatem toate investițiile. Prețul optim pentru un kg de grâu ar fi circa 3 lei”, a mai adăugat Buzovoi, care este și el agricultor.
În această situație sunt și mulți producători autohtoni, pentru că au luat credite de la bancă și sunt nevoiți să-și vândă recolta la un preț de nimic pentru a putea întoarce banii în termenii stabiliți.
Alexandru Slusari, președintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, spune că situația este diferită: la nord încă nu s-a recoltat grâul, acolo procesul încă continuă, iar în alte zone ale republicii procesul de recoltare este aproape finalizat.
Compania Trans-Oil încearcă să monopolizeze piața?
Potrivit lui Slusari, problemele ar fi apărut din cauza companiei Trans-Oil care a anunțat pe piață un preț foarte mic pentru grâu și orz. La nord prețul este cel mai mic, în mediu 2 lei/kg. Acest preț nu acoperă în nici un fel cheltuielile suportate anterior. În sud, prețul mediu este de 2,3 lei/kg, aceasta pentru că se află mai aproape de porturi, dar și datorită faptului că în afară de această companie, aici mai activează și altele, susține Alexandru Slusari.
„Din surse neoficiale, am auzit că această companie încearcă să monopolizeze piața. Acum această informație este verificată. Mai mult, se zvonește că toate vagoanele pentru export sunt contractate de ei, iar porturile Giurgiulești, Reni sunt comandate pentru sezon tot de dânșii. Dacă aceasta încearcă în mod artificial să micșoreze prețurile ea va fi amendată, sau i se va impune un preț anumit”, a mai declarat agricultorul.
Soluția – păstrarea grâului în hambare
Agricultorii spun că cea mai bună soluție este să păstreze grâul în hambare și să aștepte când prețurile se vor majora. Din păcate acest lucru nu este posibil, deoarece o bună pare din agricultori au foarte multe datorii pentru motorină, fertilizant sau pentru semințe.
Nu este o problemă păstrarea grâului, spun aceștia. Hambare sunt îndeajuns, dar mulți producători sunt nevoiți să se conformeze pieții și să vândă grâul la un preț neconvenabil, pentru că au nevoie de bani. În aceste condiții firmele intermediare profită de situație și încearcă să micșoreze și mai tare prețurile.
În luna august grâul se va scumpi
Alexandru Slusari, președintele Uniunii Producătorilor Agricoli, chemă toți producătorii agricoli să nu se grăbească să vândă grâul, pentru că în luna august firmele de panificație sunt obligate să restituie 30 mii de tone de grâu alimentar pe care le-au împrumutat de la stat. Astfel atunci aceste firme vor avea nevoie să procure mai mult grâu și aceasta va influența creșterea prețurilor.
În acest sens, Slusari propune aplicarea practicii tradiționale europene. Aici este vorba de mecanismul de intervenție a statului, care prevede ca în anii cu recoltă mai bogată, statul procură grâu, porumb, orz și alte produse agricole de la țărani la un preț puțin mai mare decât prețul de pe piață. În acest context, statul ar procura mai multe tone de grâu la prețul de 2,5 lei/kg și dacă anii viitori vom avea secetă și recolta de grâu va fi mai mică, prețul acestuia ar ajunge până la 3,5 lei/kg, atunci statul va vinde grâul cu 3 lei, astfel împiedicând majorarea prețului la pâine. Acest mecanism este foarte răspândit în UE și ar putea fi implementat și la noi, consideră președintele Uniunii Producătorilor Agricoli.
Alt agricultor – aceleași probleme
Ciobanu Sergiu, agricultor din raionul Ștefan Vodă spune că roada pe câmp a fost estimată anul acesta la 6,5 tone pe ha, dar când grâul a fost recoltat s-au strâns doar patru tone de pe un ha. În raionul Ștefan Vodă prețul grâului variază între 1,7 și 2 lei/kg, în funcție de calitatea grâului care a avut de suferit în urma ploilor abundente din luna iunie. „Statul promite ajutor, dar permanent producătorii agricoli sunt lăsați în voia sorții. La conducere unii vin, alții se duc, toți se joacă cu reformele, dar de noi uită. Totul la noi în țară este monopolizat de niște structuri oligarho-mafiote. La noi producătorul rămâne în final doar cu creditele, nu mai are ce pune în gaj și este nevoit să vândă grâul la un preț mizer”, a încheiat Ciobanu.
Reacția ministerului
„Ministerul folosește toate mecanismele economiei de piață ca să reprezinte interesele agricultorilor. Acum noi vorbim cu cei de la mori și brutării, ca ei să înțeleagă situația producătorilor agricoli și să nu insiste pe prețuri mici. Trebuie să înțelegem că noi trăim într-o economie de piață funcțională, când oferta este mai mare ca cererea și evident prețul scade, dar noi încercăm să-i protejăm pe producătorii agricoli de speculanți”, a declarat Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii.
El a mai spus că știe situația care s-a creat cu Compania Trans-Oil, dar nu poate face nimic
„Practica europeană nu este ceva nou pentru noi. Dar pentru aceasta trebuie să fie prevăzute surse financiare din bugetul de stat. Mai mult R. Moldova are o experiență tristă în acest sens. Acum câțiva ani statul a cumpărat grâu cu trei lei și când anul următor a trebuit să-l vândă, acesta costa puțin peste un leu și atunci cineva ar trebui să stea la pușcărie pentru pagubele aduse bugetului de stat. Aceasta este o chestie foarte riscantă și trebuie să fie analizată foarte serios”, a mai adăugat ministrul.
Bumacov a mai spus că până la urmă business-ul agricol, este un business. Fiecare procedează cum consideră că este corect. „Nu este bine când statul intervine. Aceste intervenții pot să fie benefice, dar în unele cazuri pot strica mai mult. Statul trebuie să facă ceea ce trebuie să facă un stat în economia de piață – să nu se implice în business-ul privat”, consideră ministrul Bumacov.
Ministrul Agriculturii le recomandă agricultorilor să aibă răbdare și să nu se lase influențați foarte repede.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!