Suport suedez pentru reforma poliției din Republica Moldova. S-a aprobat conceptul privind activitatea polițienească comunitară
Șeful IGP susține că acest concept prevede apropierea polițiștilor de comunitate și problemele ei, dar și renovarea secțiilor de poliție. „Odată cu aprobarea conceptului a fost aprobat și un plan de acțiuni care prevede că în fiecare an un număr anumit de sectoare va fi reînnoit conform standardelor. Anul acesta vom reînnoi 17 sectoare de poliție, totodată, proiectăm încă 30”, a declarat Alexandru Pânzari. Până la sfârșitul anului 2020 se propune reînnoirea a cel puțin 100 de sectoare de poliție.
Ulrica Granberg, manager al Proiectului „Suport suedez pentru reforma poliției din Republica Moldova” și inspector de poliție, susține că în cadrul acestui proiect a fost elaborat un plan ce se referă la un curs de instruire în activitatea polițienească comunitară. „Pe parcursul acestui proiect de trei ani, împreună cu poliția din Moldova și cu Academia de Poliție noi vom pregăti o curriculă și aceasta va fi utilizată așa cum își va dori poliția din Moldova”, afirmă inspectorul suedez.
Bertil Rosenberg, inspector de poliție din Suedia și expert în cadrul aceluiași proiect, susține că activitatea polițienească comunitară se bazează pe o mai bună înțelegere a problemelor la nivel local. În opinia lui, printre primii pași pe care Moldova trebuie să-i facă la început este să dezvolte încrederea cetățenilor în poliție și să identifice problemele reale, să fie colectate informațiile din mai multe surse, nu doar din statistica și rapoartele polițienești.
Sursa: Ipn.md