Bună Dimineața

Sus paharul, jos amarul

Despre această latură negativă a moldovenilor s-a scris de foarte multe ori, am impresia că ne poziționăm în clasamentele mondiale tot mai sus de la fiecare articol. În prezent, suntem pe locul doi, iar după ce termin de scris acest material, situația se poate schimba … și nu spre bine.

Am hotărât să scriu despre această problemă după ultima mea vizită în satul natal. Un sat din nordul țării unde se bea, nu doar la petreceri sau la ocazii speciale, ci aproape non-stop. Desigur că nu toți oamenii consumă alcool la greu, dar o bună parte din ei, cu asta se ocupă cât sunt zilele și nopțile de lungi. 

În sat oamenii nu beau doar cu vecinii, prietenii sau rudele. Ei beau și singuri, singuri își toarnă, singuri își urează sănătate sau noroc și dau paharul peste cap. În popor se spune că atunci când bei singur „ți-i pierdută viața”. Așa că dragi moldoveni, să știți că o bună parte din cetățenii noștri sunt pierduți.

Aceasta nu o spun doar eu, ci o confirmă și datele statistice, care bat alarma de ani buni.

La începutul anului 2016, sub supraveghere medicală în instituţiile narcologice din republică se aflau 46 mii 513 bolnavi de alcoolism cronic, 622 de bolnavi cu psihoze alcoolice, precum şi peste cinci mii erau la evidenţă preventivă în legătură cu abuzul de alcool.

Și toate aceste cifre nu tocmai reale pentru că nu toate persoanele care suferă de alcoolism se adresează la medic. Iar fiecare din acești 46 mii 513 de bolnavi au soț/ soție,  au copii care se maturizează mult prea repede, au responsabilități pe care nu și le îndeplinesc din cauza acestui viciu.

O mai mare nenorocire este că dependența de alcool pentru o familie aduce multe tragedii. De la consumul de alcool încep certurile. De la certuri este provocată violența. În urma violenței copii rămân cu traume psihologice, ce își lăsa o amprentă care le schimbă modul de gândire și modul de comportament în societate.

Este o bună dimineață cam tristă pentru o zi ca întâi martie, însă este nevoie de multă muncă la acest capitol. Este nevoie să batem alarmele mereu, până nu vom mai lua locurile rușinoase de top cu această problemă. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *