Sute de studenţi fumători au ieşit în stradă, în Bucureşti, să protesteze faţă de legea antifumat
Peste 500 de studenţi cazaţi în Regie au ieşit marţi în stradă să protesteze faţă de legea antifumat, care nu le permite să fumeze nici măcar în faţa căminelor, în aer liber. De altfel, deja au primit amenzi pentru asta, iar tinerii sunt revoltaţi, într-atât încât au ieşit în stradă să ceară să se aducă amendamente pe legea considerată mult prea strictă.
„Vreau să se aducă amendamente pe lege, să fie puţin mai indulgentă, un acoperiş şi doi pereţi mi se pare exagerat. Nu am nimic împotrivă fumatului afară, dar acum am ieşit fiindcă s-au dat amenzi pentru că s-a fumat în curtea Regiei. Mi se pare ciudat că eşti amendat fiindcă fumezi în aer liber”, a spus Sergiu Busuioc, student la Electronică.
Studenţii au fost susţinuţi şi de trecători. Unii îi felicitau şi le spuneau că nu e drept să nu poată fuma în aer liber în faţa căminelor. „Nu e normal, domnule, cum adică să-şi ia amenzi pentru că fumează în aer liber, unde am ajuns? Normal că protestează!”, a declarat o trecătoare.
Tinerii au stat în jur de 30 de minute la ţigară pe Splai, comentând între ei. „Nu avem voie să fumăm nici în afara căminelor. Protestăm paşnic pentru dreptul nostru de a fuma. Nu cred că e ok să ni se impună să ieşim pe Splai ca să putem fuma. Personal, eu m-am lăsat de fumat din cauza unor probleme de sănătate, dar îmi susţin toţi colegii. Cine fumează a ales să facă asta, nu a fost impus de nimeni. Vrem să se introducă amendamente pe lege, gândiţi-vă până la urmă şi la proprietarii de localuri, 80% -90% din clienţi sunt fumători. Ce ar însemna ca într-un local să se reducă la jumătate numărul clienţilor. Ce facem? Dăm faliment pentru ce? Pentru că avem un Guvern care vrea să desfiinţeze cafenele şi restaurante? Ar trebui să facă altceva. Nu e ok pentru toată lumea, ar trebui să se schimbe ceva”, a spus Alexandra Drăgănescu, studentă la Politehnică, la Facultatea de Ingineria şi Managementul Sistemelor Tehnologice.
Conform legii care a intrat în vigoare pe 17 martie, fumatul este interzis în "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".
De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.
Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.
Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: "Cameră pentru fumat", "Loc pentru fumat".
Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.
Săvârşirea unei noi abateri la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.
Sursa: Mediafax
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!