Actualitate

Tânăra care a avortat în WC-ul IMC: „Nu m-a contactat nimeni. Totul s-a făcut pe la spatele meu…”

Și raji? Sperii alte fete…”. Aceste cuvinte le-a auzit o tânără însărcinată în 21 de săptămâni de la o asistentă medicală a Institutului Mamei și Copilului (IMC). Nemulțumirea angajatei spitalului a parvenit din cauza strigătelor de durere ale femeii, care era în proces de avort medicamentos. Din spusele pacientei, ea s-a chinuit 23 de ore, iar lucrătorii medicali au ignorat-o și au avut un comportament inuman în raport cu ea. Într-un final, tânăra de 19 ani a avortat singură în veceul spitalului. În loc să fie susținută, ea a fost certată că a murdărit de sânge baia. Ulterior, femeia a povestit într-un grup secret pe Facebook despre calvarul prin care i-a fost dat să treacă. La insistența presei, administrația spitalului şi ministerul de resort au inițiat anchete interne pe acest caz. S-a autosesizat şi procuratura. Zilele trecute, câțiva lucrători ai IMC au fost concediați, alții sancționați. Cu toate acestea, în viziunea specialiștilor, acest caz ridică încă multe semne de întrebare.

La mijlocul lunii decembrie 2017, Ecaterina a aflat de la medici că bebelușul pe care îl aștepta avea multiple anomalii. Prin urmare, specialiștii i-au recomandat să recurgă la avort medicamentos, chiar dacă fătul avea deja cinci luni. „M-au trimis să-mi cumpăr singură pastile care cheamă nașterea. Am luat în total patru pastile și aveam dureri groaznice. Nimeni nici nu intra în cameră. Vărsam verde, iar colega de cameră, când s-a dus să cheme asistenta medicală, i s-a răspuns: „Și ce dacă varsă… Nu poate ieși la baie?” Mă zbăteam ca peștele. Mergeam în genunchi de durere. Deja nu mai aveam putere să țip”, scria tânăra, care, la scurt timp după aceasta, a decis să iasă din anonimat.

„Să stau între patru pereți sau să-mi tai venele?”

Potrivit femeii, la un moment dat, a intrat în salon asistenta medicală și i-a spus să rabde până a doua zi dimineața, ca să nu nască în tura ei. Noaptea, tânăra leșina de durere. Își amintește că se gândea să-și rupă singură apele sau să se arunce peste geam. A rugat asistenta medicală să cheme doctorul, dar aceea i-a răspuns că nu are de gând să-și cheltuiască banii de pe telefon pe fleacuri. La patru dimineața, când a văzut că nu vine medicul, femeia a mers la baie și a născut/avortat de una singură. „Strigam și nu venea nimeni. Am născut din picioare, cu un picior pe masa din baie și cu altul ridicat… ca un câine. Până au venit, eu eram deja cu fetița moartă în brațe. Au tăiat cordonul ombilical și m-au trimis într-un alt capăt de coridor cu cleștele în mână. Mă țineam de pereți. Scârbă îmi e de acest spital…” cu asta și-a încheiat povestea Ecaterina.

Tânăra a hotărât să-și mărturisească experiența nefericită de la IMC tocmai peste două săptămâni de la cele întâmplate. Între timp, ea a plecat împreună cu soțul la mamă-sa, în Italia. După ce cazul a ajuns în atenția opiniei publice, mulţi s-au întrebat de ce, în acele clipe cumplite, soțul nu a fost lângă ea și cum, după toate cele întâmplate, femeia a mers în vacanță în Italia?

TIMPUL a încercat să afle de la Ecaterina inclusiv răspunsurile la aceste întrebări. Am aflat că soțul său a fost în acele zile la spital, dar, în seara când trebuia să nască, ea l-a rugat insistent să plece acasă, pentru că nu voia s-o vadă într-o asemenea stare. Mai ales că medicul i-a spus că urma să avorteze peste trei-patru ore… „În privința plecării mele în Italia, știind în ce stare sunt, mama m-a chemat la ea, pentru că lucrează acolo. Ce-ar fi trebuit să fac în acest caz, să stau între patru pereți sau să-mi tai venele? Nimeni nu știe ce simte o persoană în astfel de momente”, ne-a spus tânăra.

„Nu cunosc nimic mai mult decât ceea ce scrie presa”

Cât timp ea s-a aflat peste hotare, conducerea IMC a inițiat o anchetă internă și a venit cu o reacție oficială, prin care a condamnat vehement orice încălcări ale protocoalelor medicale în vigoare, orice devieri de comportament admise de colaboratorii medicali din cadrul instituției, calificându-le drept inadmisibile și incompatibile cu profesia de medic. O anchetă mai amplă a fost efectuată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). În consecinţă, șapte persoane au fost sancționate. Șeful Secției ginecologie, asistenta superioară și asistenta medicală de gardă din acea noapte, au fost concediați, iar medicul de gardă, directorul Centrului Perinatal de Nivel III și directorul medical al IMC, s-au ales cu mustrări aspre. La rândul său, şi directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, s-a ales cu o avertizare.

Membrii comisiei de anchetă au menționat că n-au reușit să discute cu pacienta, întrucât aceasta nu s-a aflat în țară, iar legătura telefonică era foarte proastă. De cealaltă parte, Ecaterina a declarat pentru TIMPUL că nu știa absolut nimic despre această anchetă. „Nu m-a contactat nimeni. Totul s-a făcut pe la spatele meu. Nu cunosc nimic mai mult decât ceea ce scrie presa. Aflu multe informații importante din diferite postări sau comentarii pe Facebook”, a adăugat femeia.

Nu era obligată să-și cumpere singură pastile

Președintele Comisiei de specialitate a MSMPS în domeniul obstetricii și ginecologiei, Iurie Dondiuc, și-a exprimat regretul că pacienta a fost nevoită să procure medicamente, în condițiile în care instituția dispune de acestea. Potrivit lui, medicul curant și cel responsabil de dirijarea secției au motivat acest lucru prin faptul că secția nu este asigurată constant cu astfel de preparate, însă numărul pacienților este mult prea mare. În legătură cu faptul că femeia a avortat în veceu, Dondiuc susține că ea ar fi încurcat senzațiile cauzate de contracții cu cele cauzate de necesităţile fiziologice…


Secretarul general de stat, Boris Gîlca, susţine că Ecaterina a primit o prescripție verbală, nu sub formă de rețetă. Ea ar fi procurat preparatul de la o farmacie din afara IMC şi, prin urmare, farmacia urmează să fie sancționată pentru eliberarea produsului fără prescripție. „Posibil, există mai multe asemenea cazuri, dar nu au fost raportate din anumite motive. Încurajez toți pacienții să raporteze cazurile de comunicare ineficientă, erori de orice tip, care se întâmplă în toate instituțiile medicale din R. Moldova. Vom dispune activarea în fiecare instituție medicală a unei comisii interne pe cazurile de etică și deontologie și pe cele de malpraxis”, a conchis secretarul general de stat.

Comisia Ministerului Sănătăţii a constatat şi abateri de la deontologia medicală, la toate etapele de aflare a pacientei în IMC: informare insuficientă din partea medicului curant, a șefului de secție și a asistentei medicale, insulte, brutalizări și suprav

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *