TAZ: Refugiații din Ucraina nu mai sunt utili „propagandei ruse”
În momentul de față, 225.000 de ucraineni au aplicat pentru un permis de ședere temporară, iar 100 de mii au participat la programul accelerat pentru a obține cetățenia rusă, potrivit Die Tageszeitung.
„Cu toate acestea, numarul cererilor aprobate de FMS în acest an a scăzut brusc,” – declara Svetlana Gannushkina, reprezentantul unui ONG care acorda asistență civilă refugiatilor.
„După anexarea Crimeei, entuziasmul național ajuta în depășirea obstacolelor birocratice, dar acum, acest efect a dispărut, și potențialii noi cetățeni ai Rusiei se confruntă cu realitatea dură din Rusia” – scrie TAZ.
Rusia nu mai este interesată de soarta refugiaților, spune Gannushkina. Şi reprezentantul Consiliului pentru Drepturile Omului de pe lângă Președintele Rusiei, Evgeny Bobrov consideră că interesul fata de refugiați este în scădere, și a contestat cifrele oficiale ale FMS. Potrivit lui, în cele 369 de tabere pentru refugiați din întreaga Rusia acum trăiesc doar 21.000 de oameni. Potrivit lui Bobrov, „guvernul nu este interesat serios de problemele acestor oameni.” „Nu se mai aude nimic despre programul de stat pentru sprijinirea refugiaților, care era propagat peste tot anul trecut,” -remarca Die Tageszeitung.
Șeful Institutului Strategiei Naționale din Moscova, Mihail Remizov de asemenea constata lipsa de interes a autorităților. „În regiuni, autoritățile locale încearcă să taie sau anuleze programele pentru refugiati impuse de centru” – spune Remizov. Motivul pentru aceste acțiuni – „frica funcționarilor ca acestea programe de ajutor vor exacerba tensiunile sociale.” La rândul său, Bobrov a declarat că autoritățile nu mai sunt dispuse să cheltuiasca milioane de ruble pentru refugiații din Ucraina, deoarece nu se mai simte „efect de propagandă.”
De fapt, nu statul îi ajuta pe refugiați, ci refugiatii ajuta statul rus, scrie Die Tageszeitung. Pentru a parcurge toate procedurile birocratice, un refugiat trebuie să plătească „mai multe sute de euro”. El este obligat să obțină un permis de muncă, un certificat de cunoaștere a limbii ruse, precum și să treacă un test obligatoriu de cunoaștere a istoriei și legilor din Rusia. Ulterior, toate documentele trebuie traduse și legalizate.
Cea mai mare dificultate este asociată obtinerii asigurarii de sanatate, adauga Die Tageszeitung. Anul trecut, premierul rus Dmitri Medvedev a emis un ordin privid integrarea refugiaților în sistemul de asigurări medicale obligatorii, dar ordinul nu se aplica, subliniază publicația.
„Poliţa de asigurare obligatorie de sănătate, în cele mai multe cazuri poate fi obținuta numai în schimbul unei mite, și chiar și atunci ucrainenii nu au garantia accesarii serviciilor medicale”, – spune Bobrov. Chiar si căutarea unui loc de muncă pentru ucraineni este o problemă, spune Gannushkina: „Spre deosebire de imigranții din Asia Centrală, ucrainenii vorbesc limba rusa si nu se lasa înșelați.”
Sursa: paginaderusia.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!