Afaceri

Telefonul public şi vânzătoarele de ”impulsuri”

Curiozitatea noastră a pornit de la o nedumerire: există telefoanele publice, dar sunt ele funcţionale? Mai apelează oamenii la acest serviciu public? Spre surprinderea noastră, potrivit reprezentanţilor Companiei de telefonie fixă, în republică există 1.084 de posturi publice, dintre care 740 – în capitală. Toate sunt funcţionale.

Deşi nu au mai mult de un deceniu de când au fost instalate, noile telefoane publice, care operează cu cartele magnetice şi tête-à-tête, se pare că şi-au pierdut din utilitate în rândul moldovenilor. Cel puţin asta o spun doamnele care stau la… posturi şi vând „un impuls cu doi lei” pentru cei care vor să dea un sunet de la un telefon public. Ele, văzând că te apropii, îndată introduc cartela în aparat, bucurându-se că vei fi unul dintre puţinii lor clienţi.

„Mai înainte, eram câte o femeie la fiecare telefon, dar în ultimii trei ani lucrăm în ture, câte una pe zi, cel mult două. La zece cabine de telefoane pe care le vedeţi aici: o zi – eu, altă zi – Vera şi tot aşa. În zilele friguroase din această iarnă am stat acasă. Am ieşit doar la 31 decembrie, apoi tocmai astăzi, de ziua mea”, ne-a spus Elena T., doamna care vinde în stradă… impulsuri pentru convorbiri telefonice. Înainte, ea vindea câte cel puţin 100 de impulsuri pe zi, iar ieri, la prânz, avea doar trei impulsuri vândute şi era convinsă că nu mai are rost să stea până în seară.

Totuşi, am remarcat că, deşi puţini, oamenii folosesc telefoanele publice. O tânără, bunăoară, ne-a spus că foloseşte „telefonul din stradă” doar atunci când nu mai are minute la telefonul său mobil sau când trebuie să sune la un telefon fix. „Este mai ieftin să foloseşti telefonul public”, susţine ea. De altă părere era o femeie, supărată că, pentru două minute de convorbiri, a trebuit să plătească 20 de lei. „Nici n-am reuşit să vorbesc normal şi trebuie să dau 20 de lei. Nu sunaţi de aici, e scump”, îmi spune, crezând că şi eu vreau să folosesc telefonul public. Supărarea ei este argumentată şi de Serviciul de presă al Companiei de telefonie fixă, care susţine că comerţul cu impulsuri de pe cartelele magnetice şi tête-à-tête de către vânzătorii din preajma telefoanelor publice este ilegal şi are preţuri majorate, comparativ cu cele care pot fi cumpărate în chioşcurile autorizate.

Totuşi, „comerciantele de impulsuri” continuă să spere că va mai da pe la ele vreun… rătăcit, vreo familie de la ţară care îşi caută rudele sau persoane prinse de-o urgenţă.

Viorica Harea, şefa Serviciului de presă al Companiei de telefonie fixă, susţine că, datorită dezvoltării vertiginoase a noilor căi de comunicaţii, numărul de utilizatori ai posturilor publice este în descreştere. Astfel, anul trecut, numărul utilizatorilor a scăzut de la 1.152 la 1.084.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *