Social

Teleradio Moldova: Restricționăm accesul la radio și TV a cetățenilor, inclusiv demnitari bisericești, care susțin războiul din Ucraina

Compania „Teleradio Moldova” își rezervă dreptul, în conformitate cu legile în vigoare și propriile sale regulamente, de a restricționa accesul la posturile publice de radio și televiziune a acelor cetățeni moldoveni, inclusiv a unor înalți demnitari bisericești, care susțin fățiș sau indirect războiul din Ucraina, în urma căruia în țara vecină au murit și mor mii de oameni nevinovați.” Astfel explică TRM nedifuzarea la postul public de televiziune Moldova 1, cu ocazia Hramului orașului Chișinău, a Liturghiei de la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, transmite Jurnal.md.

Directorul TRM, Vlad Țurcanu, afirmă că precizările vin după ce primarul capitalei, Ion Ceban, a acuzat că „este prima dată când televiziunea națională nu transmite sfânta liturghie live la televizor”.

„Colegii mei au i-au sunat să îi întrebe ce se întâmplă. Ei au zis că le-au interzis. Ok am zis. Însă, nouă, dragi creștini, nimeni nu ne poate interzice să sărbătorim această sfântă frumoasă sărbătoare”, a declarat Ceban după liturghia din această dimineață de la Catedrală.

De fapt, TV Moldova 1 a transmis în direct, astăzi, 14 octombrie, între orele 8.00-9.30, o slujbă religioasă dedicată Hramului orașului Chișinău, de la biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din capitală, care are același hram ca și orașul Chișinău.

„Deși în Chișinău există câteva altare închinate sărbătorii de astăzi, cum este unul dintre cele 3 altare ale Catedralei „Nașterea Domnului”, închinat Acoperământului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și, de asemenea, unul dintre altarele Catedralei „Sf. Teodor Tiron” a Mănăstirii Ciuflea, o biserică înălțată în totalitate în cinstea Sf. Acoperământ al Maicii Domnului în Chișinău este cea de la care compania „Teleradio Moldova” a transmis în direct un serviciu divin.

„Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” a fost construită pe locul unei biserici mai vechi, ce a existat din anul 1812 și a purtat același hram. Vechea biserică fost sfințită în 1813, iar la finalizarea construcției și-a adus aportul și administrația municipală din acele timpuri. În timpul administrației sovietice biserica a fost folosită ca depozit sanitar al unității militare din apropiere, iar în 1992 a fost retrocedată autorităților bisericești și redeschisă. Din cauza delăsării în timp, între anii 1994-1995 un perete al bisericii a cedat și construcția a fost demolată. Pe locul vechii biserici, în 2013, la 100 de ani de la sfințirea ei, s-a pus temelia pentru construcția actualei biserici, după proiectul fostei biserici. Lucrările de construcție a Sf. locaș au fost finalizate de curând”, se precizează în comunicat.

În același timp, compania „Teleradio Moldova” ține să menționeze că în ultimele zile a transmis o serie de emisiuni și reportajte consacrate Hramului orașului Chișinău.

„Nu în ultimul rând, „Teleradio Moldova” a pus la dispoziția autorităților municipale, la cererea acestora, pentru desfășurarea unor evenimente culturale consacrate Hramului orașului Chișinău, Orchestra Simfonică condusă de prim-dirijorul acesteia, maestrul Gheorghe Mustea. Regretăm, în aceste condiții, atitudinea arbitrară a prmarului capitalei față de „Teleradio Moldova” și îl asigurăm de deplina gătință a instituției publice a audiovizualului de a reflecta evenimentele de interes public din Republica Moldova, inclusiv din Chișinău”, se mai sune în comunicatul TRM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *