Actualitate

Termenul de reţinere pentru identificarea unei persoane a fost redus de la 72 la 6 ore

Proiectul a fost propus de către Ministerul Justiţiei. Acesta mai prevede că judecătorii vor fi obligaţi să reflecte în încheieri atât probele acuzării, cât şi pe cele ale apărării, iar procurorii vor trebui să prezinte probele sale nu doar în instanţă, ci şi avocatului, pentru a-i oferi timp să pregătească argumentele apărării.

Cercetarea infracţiunilor a fost divizată în două faze distincte: cea a procesului penal, care va începe din momentul sesizării organului de urmărire penală, şi cea a urmăririi penale, care porneşte odată cu emiterea ordonanţei de începere a urmării penale.

Acţiunile de urmărire penală, autorizate de judecătorul de instrucţie, vor putea fi realizate doar în cadrul unei urmăriri penale în desfăşurare.

Proiectul mai prevede instituirea unei noi căi de atac, care prevede revizuirea cauzelor ca urmare a unor hotărâri pronunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În acest fel va fi asigurată respectarea deciziilor CEDO şi, în acelaşi timp, unificată practica judiciară.

Amendamentele aplicate la Codul de Procedură Penală constituie un set complex de măsuri care vor elimina lacunele existente în legislaţia penală, în corespundere cu Strategia de Reformare în Sectorul Justiţiei şi Planul de activitate al Guvernului pentru anii 2011-2014. 

Sursa: Info-prim.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *