Actualitate

The Economist: Este Rusia pe fugă? „Kremlinul e șocat de umilința militară a forțelor armate ruse”

Contraofensiva bruscă a Ucrainei în regiunea Harkov a spulberat rapid apărarea rusă. Forțele armate ucrainene au recucerit 3.000 de kilometri pătrați din teritoriul ocupat. Este mult mai mult decât a reușit armata rusă să captureze din aprilie, potrivit The Economist.

Informațiile haotice venite de pe front arată că rușii intră în panică și își abandonează echipamentul. Unele dintre unitățile lor sunt încercuite. Recucerirea de către Ucraina a orașelor Kupiansk și Izium a pus capăt efectiv planurilor ambițioase ale Kremlinului de a prelua controlul asupra întregului Donbass, a afirmat ziarul.

Înfrângerea unităților rusești, pe care Kremlinul a numit-o în mod neconvingător “regrupare”, arată că războiul se află într-un punct de cotitură. Și i-a luat prin surprindere pe comandanții ruși.

Ucrainenii nu au fost lipsiți de subterfugii. Statul Major General vorbea de luni de zile despre o contraofensivă iminentă în regiunea Herson și, în mod paradoxal, a redus cantitatea de armament greu pentru grupurile de ofensivă. Doar 15 tancuri ar fi fost implicate în asaltul de la Balakleia, care ar fi trebuit să dea impresia că nu a fost o ofensivă reală, ci o “farsă”.

La un moment dat, viteza de avansare a AFU a fost atât de mare încât nici măcar oficialii ucraineni nu știau cât de departe au avansat.

Ce urmează? Unii speculează că Ucraina ar putea deschide un alt front în regiunea Zaporojie pentru a-i închide posibilitatea lui Putin de a crea un coridor terestru spre Crimeea.

Între timp, Kremlinul și publicul său loial sunt absolut șocați de umilința militară a forțelor armate ruse. Propagandiștii militari sunt furioși și îi acuză pe Putin, Shoigu de eșec. Experții spun: Rusia pur și simplu nu are resursele umane pentru a susține acest război.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *