Eveniment

The Economist le urează românilor “Bun venit” în Marea Britanie. Dacă vă îngrijorează prejudecăţile, spuneţi că sunteţi italieni!

”Ziarele din Marea Britanie sunt pline de povești despre sărăcia, criminalitatea și setea voastră de bunăstare. Politicienii britanici se plasează contra normelor europene privind libera circulație care vă permit să veniți aici și fac eforturi pentru a vă face mai dificil accesul la ajutoare. Populația britanică este mai ostilă decât germanii sau francezii: aproape jumătate dintre britanici cred că guvernul lor trebuie să vă interzică (accesul) în țară chiar dacă acest lucru este contrar legii. Ați putea avea, prin urmare, impresia că nu sunteți bineveniți. Dar sunteți. În numele țării gazdă a publicației The Economist, vă invităm să veniți și să lucrați aici! Începând de la 1 ianuarie, puteți merge oriunde în Uniunea Europeană. Sperăm că mulți dintre voi vor alege Marea Britanie. Deși liderii noștri par să fi uitat, Marea Britanie a pledat pentru aderarea țării voastre la UE, știind că într-o zi veți bate la ușa noastră”, scrie The Economist, în scrisoarea deschisă adresată cetățenilor români și bulgari.

Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană le permite țărilor UE-25 (țările fondatoare și cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricționeze temporar accesul liber al lucrătorilor din România și Bulgaria pe piața muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulație a forței de muncă în UE. Perioada de tranziție generală de șapte ani este împărțită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). Măsurile tranzitorii se încheie în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE — Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franța, Marea Britanie, Irlanda și Spania — le aplică cetățenilor români și bulgari restricții în materie de acces pe piața muncii.

După ce le oferă o serie de informaţii despre piaţa muncii şi atitudinea britanicilor, The Economist îi îndeamnă pe români ca, în cazul în care sunt foarte îngrijoraţi din cauza prejudecăţilor britanicilor să pretindă că sunt italieni. "Nimeni nu îşi va da seama" că nu e aşa, conchide ziarul.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *