Politică

Timofti a promulgat legea privind CNA. Instituția trece în subordinea Parlamentului, iar Chetraru scapă de demitere

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a revenit în subordinea Parlamentului, săptămâna trecută în baza unei decizii a Parlamentului.
Resubordonarea instituţiei a fost decisă în condiţiile în care premierul Valeriu Streleţ a solicitat preşedintelui ţării să-l demită din funcţie pe şeful CNA, Viorel Chetraru.

Proiectul votat de 65 de deputaţi prevede că de acum încolo, şeful CNA va putea fi numit şi demis doar de Parlament şi nu de preşedintele ţării, la propunerea premierului, aşa cum era până acum. Deşi în 2013 PCRM a votat împreună cu PLDM ca CNA să fie subordonat Guvernului, astăzi, comuniştii şi-au schimbat părerea.

Asta înseamnă că procedura de demitere a lui Viorel Chetraru, iniţiată săptămâna trecută de premierul Streleţ nu mai este valabilă. Chiar dacă insistă pe demiterea lui Chetraru, socialiştii au susţinut totuşi iniţiativa comuniştilor.

Pentru a realiza această resubordonare, democraţii au elaborat şi un proiect de lege. „Care prevede asigurarea independenţei funcţionale a CNA şi Procuraturii anticorupţie, în conformitate cu cerinţele Acordului de Asociere cu UE", a spus Sergiu Sîrbu, deputat PDM, coautor inițiativă.

Speaker-ul Andrian Candu afirmă că această modificare în lege nu ar avea nicio legătură cu solicitarea premierului de a-l demite pe Chetraru.

De acum încolo, şeful CNA va putea fi eliberat din funcţie doar în caz de demisie, dacă atinge vârsta de pensionare, pierde cetăţenia Republicii Moldova sau cu votul majorităţii parlamentare, la solicitarea a cel puţin 20 de deputaţi.

sursa: timpul.md/deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *