Timofti l-a făcut pe Țurcan GENERAL, CINE ESTE ȘEFUL de la FULGER avansat de Președinte
INVESTIGAȚIE ZDG, 2011:
Secretomanie totală în jurul scrisorii ajunse la Preşedinţie de pe adresa Ministerului de Interne (MAI) prin care se propune conferirea gradului de general-maior lui Ion Ţurcan, şeful Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger“. Ministrul Alexei Roibu a refuzat să discute cu noi, în timp ce reprezentanţii Procuraturii Generale (PG), deşi cunosc rezultatele expertizei grafologice de o lună, au şi ei un comportament dubios, refuzând să ofere orice declaraţie la acest subiect. Cu toate că reprezentanţii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei(CCCEC) nu confirmă public, se pare că expertiza efectuată de ei a demonstrat că semnătura şi scrisoarea trimisă de Roibu către Lupu sunt autentice.
La sfârşitul lunii august, la Preşedinţia R. Moldova a ajuns o scrisoare, semnată de ministrul de Interne, Alexei Roibu, în care ultimul îl prezenta pe colonelul de poliţie Ion Ţurcan, şeful Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger“, pentru avansarea în grad de general.
Lupu: Se pare că semnătura nu este falsă
„I-am telefonat premierului. Acesta a făcut ochii mari şi a spus: categoric — nu, fiindcă nu a fost coordonat cu el şi nu acceptă o asemenea poziţie”, a povestit Lupu, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV, despre reacţia premierului Filat atunci când i-a spus despre scrisoarea venită de la MAI pe adresa Preşedinţiei.
Ulterior, ancheta internă a MAI a arătat că semnătura lui Alexei Roibu nu ar fi una autentică. Originalul scrisorii a fost trimis, însă, la PG şi la CCCEC. În aceeaşi emisiune, Lupu a precizat că, „din informaţiile pe care le deţine, „se pare că semnătura NU este falsă”.
„Vis-a-vis de scrisoarea buclucaşă, după ce a aflat despre caz, premierul a dispus efectuarea verificărilor de rigoare. Aşteptăm rezultatele acestora, după care premierul va lua şi deciziile care se vor impune”, ne-a expus poziţia lui Vlad Filat purtătorul său de cuvânt,Igor Volniţchi.
PG cunoaşte răspunsul de o lună, dar tace
Poziţia PG pare cel puţin ciudată. „Nu putem oferi niciun comentariu la acest subiect până nu vor finaliza acţiunile procesual penale”, ni s-a spus de la serviciul de presă al instituţiei. Aceştia nu ne-au putut spune nici măcar pentru ce a fost iniţiată urmărirea penală, cine sunt persoanele care figurează în dosar sau de ce sunt ele acuzate. Se pare că de acest caz s-ar ocupa chiar procurorii pentru misiuni speciale.
Serviciul de presă al CCCEC a fost abilitat să ne comunice doar că „o expertiză pe marginea acestui caz a fost cerută de către PG pe data de 29 septembrie 2011, iar rezultatele ei au fost remise procurorilor pe data de 24 octombrie. Pentru mai multe informaţii, apelaţi la PG”, ne-au îndemnat cei de la CCCEC. Conchidem că rezultatele expertizei privind autenticitatea semnăturii lui Alexei Roibu se cunosc de exact o lună. Din motive necunoscute, nimeni însă nu vrea să le facă publice.
Contactat de ZdG, pentru a ne spune părerea sa despre situaţia creată, Alexei Roibu ne-a închis după ce a aflat subiectul discuţiei şi nu a mai răspuns la telefon. Anterior, Roibu afirmase că semnătura nu ar fi a sa.
Eugeniu Onică, purtătorul de cuvânt al ministrului, a reiterat poziţia lui Alexei Roibu precum că semnătura din acea scrisoare nu ar fi a ministrului. „Rămânem pe aceeaşi poziţie. Acea semnătură nu este a lui Alexei Roibu şi, respectiv, dacă semnătura nu este a sa, nici scrisoarea nu a fost trimisă de MAI”, a precizat Onică.
„Copiii lui Ţurcan au umblat 3 ani în haine antiglonţ”
Iniţial, la telefonul lui Ion Ţurcan a răspuns o voce de femeie. Aceasta s-a interesat cine suntem şi de ce îl căutăm. După ce i-am explicat, ne-a spus că Ţurcan va reveni ceva mai târziu. Peste 2 ore, am telefonat din nou la acel număr de telefon. A răspuns o voce de bărbat, anunţându-ne că Ion Ţurcan e în şedinţă. Deşi i-am telefonat în mod repetat, Ţurcan nu a mai răspuns.
De la subalternii săi am aflat că acesta nu doreşte să discute cu presa, fiind nemulţumit de atacurile murdare la care a fost supus în ultima perioadă. „Toţi hoţii în lege de care a scăpat R. Moldova au plecat datorită lui Ion Ţurcan. Copiii lui au umblat la şcoală în haine antiglonţ timp de 3 ani de zile. Deseori s-a împuşcat în el pe când era şef al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate al MAI”, ne-au spus aceştia.
Cine este Ion Ţurcan?
Ion Ţurcan, de 46 de ani, este cavaler al ordinului ”Ştefan cel Mare”, acordat pentru participarea la războiul de pe Nistru. Este decorat şi cu „Meritul Militar”, pentru combaterea crimei organizate. În anii 2001-2007, Ţurcan a fost şef al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate al MAI. „A fost nevoit să plece pentru că îi plăcea dreptatea”, spun subalternii săi. După 2 ani de pensie, odată cu plecarea comuniştilor de la putere, Ţurcan a fost numit, în iulie 2009, şef al Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”. Ion Ţurcan are 51 de distincţii, iar de 2 ori i-a fost acordat grad special înainte de termen.
Anterior, ZdG scria despre Ion Ţurcan, relatând cele comunicate redacţiei de un colaborator al Brigăzii „Fulger” care dezvăluise legăturile şefului de la „Fulger” cu fosta guvernare. “În cele două campanii electorale din 2009, el a fost implicat într-o agitaţie fără precedent în favoarea lui Voronin. Dacă preşedintele, premierul, ministrul de Interne s-ar informa despre toate acestea, Ţurcan s-ar afla acum în altă parte”, ne-a scris un colaborator al Brigăzii „Fulger”. El ne-a relatat cum, la nişte beţii ordinare, şefii de la „Fulger” cântau, de rând cu şefii PCRM, cântece sovietice, înlocuind cuvântul „fascist” prin cuvântul „român”. Se pare că anume aceste considerente au şi creat confuzia legată de acordarea sau neacordarea gradului de general-maior. Surse din cadrul MAI ne-au spus că Roibu nu s-a consultat cu premierul atunci când l-a propus pe Ţurcan pentru acest grad, fapt ce l-a nemulţumit pe Filat. La rândul său, Roibu, pentru a se apăra, s-a dezis de semnătura sa.
R. Moldova, ţara generalilor
În timpul guvernării AIE, circa 10 persoane au primit grad de general. Ultimul grad de general-maior a fost conferit, la sfârşit de iunie 2011, lui Viorel Chetraru, directorul CCCEC.
În R. Moldova sunt 84 de persoane care au primit grad de general. 13 dintre foştii ministri de Interne ai R. Moldova din 1940 şi până în prezent au grad de general-maior, printre aceştia numărându-se şi Vladimir Voronin, Victor Catan sau Ion Costaş. Ultimul spune că astăzi în R. Moldova gradul de general este compromis. „E o degradare completă a gradului. Trecearea la gradul de general înseamnă trecerea la o altă categorie. E ca şi cum ai fi profesor la universitate, iar peste noapte ai deveni academician. Este o diferenţă de la cer la pământ. Până a deveni general, trebuie să treci, în mod normal, nişte trepte foarte importante, să conduci conflicte militare, să fii implicat în război sau să ai merite deosebite pentru ţară. Sunt şi beneficii salariale, şi la pensie. Sunt o mulţime de avantaje pe care ţi le oferă statutul de general”, spune generalul Ion Costaş.
„Înainte era altfel. Acum se dau gradele de general cu sacul unor persoane care nu-l merită, pădurarilor, vameşilor, pompierilor sau chiar veterinarilor. Se dau unor şmecheri de trei lei, care dau şi mită pentru a li se acorda acest grad”, mai spune fostul ministru de Interne al R. Moldova, care aminteşte că normele europene prevăd acordarea gradului de general doar grănicerilor, militarilor, carabinierilor şi angajaţilor securităţii.
Sursa: ZDG.MD