(TIMPUL 11 FEBRUARIE 2013) Agricultura FĂRĂ PLUG – o șansă pentru moldoveni
Ea oferă mai multe avantaje în comparație cu agricultura tradițională. La nivel mondial, sistemul conservativ a fost introdus acum șase decenii. „Aceasta ar însemna că noi am rămas în urmă cu 60 de ani de restul lumii”, a declarat recent, în cadrul unei întruniri a producătorilor agricoli, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.
În lume, agricultura conservativă este folosită pe o suprafață ce depășește 125 mln. ha. La noi ea e practicată pe o suprafață de 50 mii hectare, cu preponderență, în zona de nord a republicii. Tehnologia este practicată cu succes în România, Ucraina și în zonele de sud ale Federației Ruse.
Potrivit specialiștilor, tehnologia „No-Till” are mai multe priorități. Utilizarea ei contribuie la micșorarea cheltuielilor pentru lucrările agricole, iar randamentul producției este mai mare. În plus, ea nu distruge stratul fertil al solului. Agricultura conservativă are ca rezultat intensificarea producției agricole prin optimizarea utilizării resurselor materiale, reducerea degradării excesive a terenurilor și gestionarea integrată a solului, apei și resurselor biologice. Lucrarea mecanizată este înlocuită cu ameliorarea proprietății solului de către microorganismele din sol și echilibrarea de către acestea a caracteristicilor nutritive. Fertilitatea solului (substanțe nutritive și apă) este controlată prin gestionarea acoperirii solului cu resturi vegetale, rotația culturilor și controlul buruienilor. În plus, agricultura conservativă asigură reducerea consumului de combustibil de 2-3 ori și mai mult datorită micșorării numărului de intrări pe câmp a agregatelor.
citește mai departe aici