Timpul local: Cahul, Ialoveni, Strășeni…
Pe 23 mai 2016, la Consiliul Raional Cahul a avut loc o întrunire de lucru a reprezentantului Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”, Natalia Budescu, cu conducerea raionului şi primarii din raionul Cahul. Scopul întrunirii a fost informarea autorităţilor administraţiei publice locale despre Programul Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, adoptat de Comisia Europeană în data de 18 decembrie 2015. Programul are un buget total de 89,8 milioane de euro, din care 81 mln de euro provin de la UE prin Instrumentul European de Vecinătate, iar 8,1 mln euro reprezintă cofinanţarea asigurată de statele participante în Program şi se adresează cooperării transfrontaliere între judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi şi întreg teritoriul Republicii Moldova. Obiectivul general al Programului este de a spori dezvoltarea economică şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor din aria localităţilor eligibile menţionate, prin investiţii comune în educaţie, dezvoltare economică, cultură, infrastructură şi sănătate, asigurând în acelaşi timp siguranţa şi securitatea cetăţenilor din cele două țări.
Tot în cadrul acestei întruniri s-a discutat Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, care are ca obiectiv promovarea afacerilor în Bazinul Mării Negre, promovarea unei politici de mediu, coordonarea şi reducerea prin acțiuni comune a deşeurilor maritime în Bazinul Mării Negre.
Ialoveni
Pe 24 mai, la Primăria Ialoveni a avut loc o întrevedere de lucru cu Simone Giger, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, reprezentanta Ambasadei Elveției. La întâlnire a participat și Silvia Morgoci, managerul proiectului REPEMOL în Republica Moldova, iar din partea administrației publice locale – primarul orașului Sergiu Armașu, viceprimarul Radu Chilaru și Marcela Țapeș, responsabilă de proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală”. Primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, a informat distinșii oaspeți despre localitate și problemele cu care se confruntă cetățenii, lucrările care se implementează grație conlucrării cu diverse proiecte de finanțare, despre planurile și perspectivele de dezvoltare a orașului Ialoveni.
Echipa Primăriei a mulțumit, în special, pentru contribuția substanțială a Biroului de Cooperare al Elveției la construcția „Orășelului Copiilor”, inaugurat recent drept centru de studiere teoretică și practică de către copii a regulilor de circulație rutieră. Doamna Simone Giger a menționat unele bune practici în activitatea Primăriei Ialoveni și a reiterat disponibilitatea partenerilor de dezvoltare elvețieni pentru o colaborare durabilă cu autoritățile locale Ialoveni în implementarea unor proiecte comune. Înalții oaspeți au vizitat „Orășelul copiilor”, Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” și s-au documentat despre mai multe aspecte ale vieții localnicilor din orașul Ialoveni.
Strășeni
Străşenenii şi oaspeţi ai oraşului sunt invitați la Festivalul Internaţional al tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti „Suflet de Artist” care se va desfășura pe 5 iunie 2016, începând cu ora 10:00, în poiana „Mihai Eminescu”, pădurea Scoreni, km 6. Evenimentul va avea loc sub egida Primăriei oraşului Străşeni, în parteneriat cu Asociaţia Obştească „Suflet de Artist".
Nisporeni
Consiliul Raional Nisporeni organizează expoziţia şi concursul raional „Cel mai bun antreprenor al anului 2016” care are drept scop promovarea bunelor practici şi succesele înregistrate de agenţii economici din raion pe parcursul anului.
Toţi agenţii economici din teritoriu, doritori de a participa la concurs, pot depune setul de documente care include: cererea de participare şi indicii privind rezultatele financiar-economice a întreprinderii până la data de 10 iunie 2016. Formularele pot fi ridicate la Consiliul raional, secţia economie. Pentru informaţii suplimentare contactaţi-ne la tel.: 0-264-2-22-27.
Călărași
În perioada 20-22 mai 2016 s-a desfășurat Turneul Internațional la Lupte Libere „Cupa Călărași”, ediția XXXIV, organizat de Școala Sportivă de Rezerve Olimpice din orașul Călărași. La eveniment au participat circa 200 de sportivi din cinci țări: Belarus, Rusia, Ucraina, trei echipe din România (Onești, Mangalia, Iași) și 16 echipe din R. Moldova. Au fost prezenți la deschiderea, închiderea și premierea oficială, oaspeți de onoare din Guvernul R. Moldova – Victor Zubcu, ministrul Tineretului și Sportului, Nicolae Juravschi, președintele CNO, și Victor Peicov, vicepreședintele Consiliului raional Călărași. Turneul a fost organizat de colectivul Școlii Sportive Specializate de Rezerve Olimpice cu ajutorul Primăriei orașului Călărași și a Consiliului raional Călărași și de sponsori. După două zile de lupte spectaculoase, Cupa Transmisibilă a fost înmânată echipei ȘSSRO Călărași care s-a plasat pe locul I pe echipe. Locul II l-a obținut echipa din Școala Sportivă Municipală din or. Chișinău și pe locul III s-a plasat echipa de luptători din or. Nisporeni.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!