Tineri pentru Viitor, în orașul Strășeni

Foarte activă în acest sens este Liga Studenților Basarabeni din Ploiești care, în octombrie 2013, a organizat, în parteneriat cu Consiliul Raional Criuleni, un prim simpozion pe această temă, la care au participat peste 25 de primari și reprezentanți ai autorităților locale raionale.
Încurajați de succesul avut la Criuleni, studenții basarabeni din Ploiești au hotărât să continuie campania ”Tineri pentru Viitor”. De data aceasta, linia frontului se va muta în orașul Strășeni, unde, împreună cu autoritățile locale și a societății civile din mai multe localități ale raionului, vor prezenta avantajele integrării europene, care decurg din posibilitatea accesării fondurilor europene nerambursabile. De remarcat faptul că orașul Strășeni este înfrățit cu municipiul Sebeș-Alba, eveniment petrecut în octombrie 2012, ilustrat în fotografia alăturată; în mijloc, Valentina Casian, primarul orașului Strășeni, alături de Adrian Bogdan, viceprimarul municipiului Sebeș.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de LSB Ploiești, simpozionul, în cadrul căruia vor fi prezentate tipurile de finanțare europeană și proiectele care pot fi implementate în baza acestora, va avea loc la data de 19 februarie 2014, ora 10, în sala de ședințe a Consiliului Raional Strășeni.
Printre participanții la eveniment se numără primarul municipiului Strășeni, Valentina Casian, președintele Consiliului Raional Strășeni, Petru Voloșiuc, managerul energetic al raionului, Nicolae Beschieru, precum și primarii și reprezentanții tuturor localităților din raion.
Prezentarea beneficiilor și oportunităților de dezvoltare locală și regională prilejuite de accesarea fondurilor europene va fi susținută de către Georgiana Tănase, expert român în accesare fonduri europene, precum și de senatorul Viorel-Riceard Badea, vicepreședinte al Comisiei Românilor de Pretutindeni din Parlamentul României. Într-un recent interviu acordat portalului de știri timpromanesc.ro, senatorul român a făcut câteva referiri și la relația dintre România și R.Moldova, cu alte cuvinte dintre noi și…noi. ”Dacă nu vom avea responsabilitatea și bunul simț să considerăm că națiunea română este un singur tot, nu vom reuși reconstrucția acestui neam (…). Resurse pentru România și întreg neamul românesc sunt, trebuie doar să exploatăm aceste resurse și să-i punem la treabă pe românii din afara granițelor țării. Înainte de a vorbi despre reunire – dorită mai ales de tinerii basarabeni și mai puțin de politicienii de la Chișinău – trebuie să pornim de la firul ierbii, adică de la oameni. Ceea ce ne-am propus să facem, în raioanele R.Moldova, împreună cu studenții basarabeni, este un ajutor nedisimulat în refacerea statului vecin frățesc. Pentru a facilita acest tip de demers, trebuie să ne concentrăm pe dialogul direct cu oamenii simpli, să discutăm cu ei, să-i ajutăm în treburile gospodăriei și să le explicăm cum e în România, în UE, cu avantaje și dezavantaje”, a spus senatorul Viorel Badea.
"Primarii din raionul Strășeni au o mare oportunitate de a cunoaște sau de a-și îmbunătăți cunoștințele în privința paşilor ce trebuie întreprinşi pentru a obţine grant-uri de la Fondul European de Dezvoltare. Consider că astfel de seminare trebuie organizate în toate raioanele Republicii Moldova. Cu cât vom fi mai bine pregătiți în acest domeniu , cu atît vom fi mai aproape de UE", afirmă Ion Cotorobai, vicepreședinte LSB Ploiești.
Ioan POPESCU