Tinerii și femeile fermieri, încurajați să-ți lanseze propria afacere
Agricultura în Moldova, la fel ca și în majoritatea țărilor europene, se află în faza de schimbare profundă a generațiilor. Unul din obiectivele principale ale conferinței este de a intensifica dialogul și comunicarea între toți actorii din mediul antreprenorial și cel al politicilor, dar și din sectorul agro-alimentar. Drept urmare, în cadrul conferinței a fost creată o platformă de comunicare din care vor face parte și reprezentanții MADRM și AIPA.
În perioada de schimbare a generației, tinerii și femeile trebuie să aibă un rol mai activ la:
· exploatarea oportunităților de afaceri și dezvoltare a noilor oportunități, precum și
· gestionarea proceselor socio-economice și politice, în strânsă cooperare cu societatea civilă.
Reprezentanții MADRM și AIPA sunt conștienți de aceste lucruri, precum și de importanța și șansa de reușită. În același timp, sunt conștienți de faptul că politicile actuale trebuie să creeze condiții mai bune pentru depășirea acestor provocări.
Obiectul principal în cadrul conferinței au fost istoriile de succes ale tinerilor și femeilor antreprenoare, precum și măsurile de sprijin oferite de diferite surse, de ex. capitalul de risc.
Organizatorii evenimentului au propus și un proiect de rezoluție, care arată provocările cu care se confruntă tinerii și femeile din sectorul agro-alimentar și care ar fi măsurile de sprijin pentru o dezvoltare cât mai bună. Aceasta, în continuare, ar include implicarea donatorilor internaționali. Mai jos sunt enumerate câteva mesaje-cheie ale proiectului de rezoluție ce țin de implicarea intensivă a tinerilor și femeilor în dezvoltarea agricolă și rurală a țării, precum și a proceselor politice:
· Includerea tinerilor și femeilor la elaborarea politicilor,
· Investiția în educație
· Modificarea instituțiilor de învățământ profesional în incubatoare de afaceri
· Stimularea financiară a tinerilor și femeilor pentru participarea în dezvoltarea agriculturii și afacerilor rurale
· Îmbunătățirea politicilor care încurajează accesul tineretului și femeilor la terenurile agricole, creditare, finanțare și investiții în proiectele agricole
· Încurajarea utilizării tehnologiilor moderne în agricultură și mediul rural
· Relansarea sectorului agricol
· Promovarea capacităților de lider în agricultură
„În Republica Moldova tot mai mulți tineri decid să inițieze o afacere în domeniul agricol, chiar dacă știu care sunt provocările și riscurile. Cu suportul partenerilor de dezvoltare inițiem politici agricole pentru a spori dezvoltarea rurală și a încuraja spiritul antreprenorial. În acest sens, conferința reprezintă un exercițiu de comunicare eficient pentru a învăța cele mai bune lecții și a realiza un schimb de experiență", a subliniat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca, în discursul de debut al evenimentului.
Conferința „Oportunități de dezvoltare în sectorul agricol pentru tineri și femei fermieri din Republica Moldova" este la cea de-a II-a ediție. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în parteneriat cu Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură își propun ca aceste conferințe să devină tradiționale, în fiecare an. Conferința a fost organizată cu suportul proiectului UE de asistență tehnică pentru implimentarea contractului de reformă sectorială „Programul European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală". (ENPARD).