Titlul de Artist al Poporului transformat într-o jucărie a președintelui
Recent, președintele Igor Dodon i-a conferit interpretului rus Filip Kirkorov titlul de Artist al Poporului. Decizia șefului statului a bulversat mai mulți cetățeni din R. Moldova, care nu au înțeles pentru ce merite prietenul lui Dodon s-a învrednicit de o asemenea distincție de stat. TIMPUL a încercat să afle de la mai mulți artiști ai poporului din R. Moldova ce părere au despre acest gest al șefului statului, dar și cum ar fi procedat ei, dacă Dodon le-ar acorda titlul dat.
La 10 mai, președintele prorus Dodon a serbat cu fast Festivalul Mierii și Căpșunelor în localitatea sa de baștină, Sadova. La eveniment au participat mai mulți interpreți autohtoni și internațional, printre care și prietenul său, cântărețul rus Filip Kirkorov. Potrivit lui Dodon, regele estradei rusești a cântat gratis, deși presa rusă scrie că pentru un concert, Kirkorov primește un onorariu de aproximativ 75 de mii de dolari. Într-un final, se pare că interpretul rus nu a venit în zădar în R. Moldova, deoarece, în drum spre Festivalul de la Sadova, Kirkorov a trecut și pe la Reședința de Stat. Acolo președintele l-a decorat cu titlul de Artist al Poporului în semn de „înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale, pentru contribuţie la consolidarea relaţiilor culturale moldo-ruse”. La rândul său, Kirkorov i-a mulțumit președintelui, specificând că acest gest este „dovada unei prietenii necontestate a R. Moldova cu Rusia”.
„Dodon oferă premii după apartenență politică și naționalitate”
Gestul necugetat al șefului statului nu a fost o surpriză pentru adevărații artiști ai poporului, care consideră că distincțiile de stat nu mai au nicio valoare. Regizorul Sandu Grecu, care, în anul 2010, a primit titlul de Artist al Poporului, consideră că toate distincțiile de stat trebuie să fie anulate. „Ele au fost devalorizate încă pe timpul lui Voronin, atunci când se decorau câte 30-50 de artiști ai poporului. În acea perioadă și cel, care putea cânta numai două note, era numit artist al poporului. Însă, atunci când lângă Mihai Volontir și Maria Bieșu aliniai un anonim, înțelegeai cât de mult a scăzut valoarea acestei distincții”, explică directorul Teatrului Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”.
De asemenea, preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, A. Grecu, spune că nu ar fi primit niciodată acest titlu din mâinile actualului șef de stat. „În R. Moldova sunt oameni valoroși, care muncesc zi de zi, iar președintele Dodon oferă premii după apartenență politică și naționalitate, nu după merit. El a compromis atât de mult ideea națională, încât nu mi-aș permite luxul să iau acest titlu din mâna lui”, conchide artistul poporului.
Sculptorul Iurie Canașin, un alt artist al poporului, care a meritat pe bună dreptate acest titlu, susține că nu se mai implică demult în mâncărimea politică din R. Moldova și de aceea nu poate comenta deciziile președintelui Dodon. „E adevărat că am fost membrul Consiliului Prezidențial pe timpul lui Lucinschi. Atunci, de fiecare dată, vorbeam deschis când din listă lipseau artiștii buni, iar dl președinte respecta opiniile și recomandările mele. În prezent, nu știu dacă există vreo instituție obștească culturală la nivel de Consiliu Prezidențial cu care președintele să se consulte. Recunosc că Kirkorov este un cântăreț talentat cu o voce extraordinară, în rest nu știu ce să vă spun”, adaugă Iurie Canașin.
„Șeful statului tratează Președinția ca pe o afacere personală”
Sculptorul spune că Dodon a fost ales în fruntea statului de cetățeni, de aceea ar fi acceptat titlul de Artist al Poporului chiar și de la acesta. Pentru că, în opinia artistului, asemenea distincții sunt „darul poporului, dar nu al dlui președinte”. Totuși, Iurie Canașin îi recomandă lui Dodon să fie atent și la artiștii talentați din țara noastră, nu doar la cei de peste hotare.
Și pictorul Iurie Matei critică dur decizia președintelui de a oferi distincții de stat unor persoane care nu merită. „Ce a făcut Filip Kirkorov ca să merite titlul de „Artist al Poporului” în R. Moldova? Nimic. Dodon tratează Președinția ca pe o afacere personală, ceea ce denotă faptul că nu are gândirea unui șef de stat”, conchide artistul poporului.
Matei ne asigură că nu ar fi acceptat titlul de Artist al Poporului de la Igor Dodon, pentru că nu-l consideră președintele acestui stat. „Acest titlu trebuie obținut nu doar după merit, dar și din mâna unui om pe care-l respecți. Eu nu aș fi vrut să păstrez toată viața autograful lui Dodon pe perete, deoarece el, prin comportamentul său, discreditează instituția Președinției”, reiterează artistul plastic.
La rândul ei, artista poporului Olga Ciolacu recunoaște că ar fi acceptat această distincție de la oricare dintre președinții R. Moldova. Mai mult, ea își manifestă regretul că foștii șefi de stat proeuropeni n-au binevoit să-i acorde și „Ordinul Republicii”. „Am lucrat pentru titlul de Artist al Poporului toată viața și nu ar fi fost vina mea dacă, anume președintele Dodon, ar fi binevoit să mi-l ofere. Bunăoară, Uniunea Muzicienilor din R. Moldova și pământenii mei au înaintat candidatura mea pentru „Ordinul Republicii”, iar proeuropenii nu mi l-au oferit. În schimb, această distincție a fost împărțită altor persoane, despre meritele cărora nici nu vreau să vorbesc”, specifică interpreta de muzică ușoară și populară.
„Decorarea lui Kirkorov nu este o noutate”
Olga Ciolacu este de părere că în ultimii 15 ani, aceste titluri au fost atât de profanate, încât nu mai au nicio valoare. Ea își amintește că înainte un artist trebuia să muncească o viață pentru a fi desemnat Artist al Poporului, pe când acum este suficient ca el să cunoască oamenii potriviți. „Nu mi se pare o noutate faptul că șeful statului i-a acordat titlul de Artist al Poporului lui Kirkorov, deoarece Voronin decora cu și mai multă mărinimie interpreții ruși. Pe de altă parte, sunt și artiști din România care au susținut două concerte în R. Moldova și au obținut distincții. Așa că, în acest context, fiecare președinte al R. Moldova a avut interesul său. Eu de 45 de ani muncesc pe acest meleag. Timp în care am fost probabil prin toate satele R. Moldova și am cântat pentru popor, de aceea nu mi se pare corect atunci când vine un interpret străin și devine Artist al Poporului peste noapte”, încheie interpreta.
„Aceste titluri sunt jucării ale puterii și trebuie anulate”
Renumitul tenor Mihai Munteanu, care a dus faima R. Moldova în toată lumea, nu este deranjat de faptul Filip Kirkorov a devenit Artist al Poporului în Republica Moldova. Cântărețul de operă susține că, spre deosebire de alți anonimi, care nu costă nimic, dar s-au ales cu acest titlu, Kirkorov, cel puțin, și-a început cariera pe aceste meleaguri. „Înainte, distincțiile de stat se ofereau după merit, acuma ele pot fi date pe bază de prietenie. Mai mult, nu doar Dodon, dar și ceilalți președinți ai R. Moldova au oferit distincții pentru că aveau impresia că vor avea mai mulți adepți. De aceea, aceste titluri s-au devalorizat și trebuie anulate, pentru că sunt niște jucării ale puterii”, consideră artistul poporului.
Tenorul spune că un artist nu este vinovat de faptul că trăiește în anumite vremuri politice, de aceea dacă merită acest titlu îl poate primi din mâna oricărui președinte. Însă, maestrul regretă că în prezent foarte mulți nu muncesc, dar aleargă după titluri „Acum mulți mă roagă să le semnez o scrisoare prin care aș confirma că ei merită să primească distincții de stat. Chiar mai ieri, a fost la mine un tânăr, pe care nu-l cunosc și nu știu cu ce se ocupă. Însă, el m-a asigurat că este naist și vrea să obțină titlul de Artist Emerit. Sincer vă spun că mă enervează acest lucru și mi se pare absurd să oferi titluri după cereri. Nu trebuie să ceri un titlu, trebuie să-l meriți”, adaugă Mihai Munteanu.
Distincțiile de stat se oferă la cerere
Pentru că toți artiștii poporului, cu care am discutat, s-au arătat indignați de metodologia de acordare a distincțiilor de stat, am încercat să aflăm cum totuși sunt selectați. Contactat de TIMPUL, Vladimir Bogdan, șeful Serviciului Distincții de Stat din cadrul Președinției R. Moldova, a explicat că potrivit legislației, demersul cu privire la decorare se face de către colectivul de muncă în care lucrează persoana propusă pentru decorare. „După care Uniunea de Creație și/sau Ministerul Culturii trebuie să susțină candidatura acestei persoane. Menționăm că decorarea cu distincţii de stat poate fi efectuată și la propunerea autorităţilor publice, ministerelor, autorităţilor administrative centrale, organelor supreme ale organizaţiilor obşteşti și uniunilor de creaţie. În demersul către președintele țării nu se cer multe documente, doar fișa de decorare care include datele din anchetă, activitatea artistică, o caracterizare și semnătura organului care a înaintat candidatura. De regulă, pot deveni artiști ai poporului doar cei care dețin deja titlul onorific de Artist Emerit sau maestru în artă”, adaugă șeful Serviciului Distincții de Stat.
De asemenea, Vladimir Bogdan spune că pentru fiecare caz se formează un grup de lucru din care fac parte: consilierul pentru ramura respectivă, secretarul general, secretarul general-adjunct, șeful Direcției generale drept și reprezentanții serviciului Distincții de Stat. „Ei analizează această candidatură, și trimit o notă informativă pentru președinte, iar acesta decide dacă o susține”, explică specialistul. El mai spune că există cazuri foarte rare în care chiar președintele vine cu propunerea, așa cum s-a întâmplat și cu Kirkorov.
Potrivit raportului de activitate al Preşedintelui R. Moldova, în primul an de mandat, Igor Dodon a decorat 237 de persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!