Social

Toalete „medievale” în școlile din țară

În schimb, în cele din interior, profesorilor le este asigurat totul.

În anul 2015, Centrul Național de Sănătate Publică susținea că, din 1434 de grădinițe, doar 1200 au toalete în interiorul clădirii, dintre care funcționează numai 1171. Din 1288 de instituții de învățământ preuniversitar, 831 dispun de bloc sanitar în interiorul școlilor și doar 653 dintre acestea sunt folosite. Adică aproape jumătate din elevi utilizează veceul amplasat afară, în curtea școlii, indiferent dacă este cald sau frig.
Potrivit Marianei Tutunaru, specialist în cadrul Direcției sănătatea copiilor și tinerilor, din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică, regulile generale pentru blocurile sanitare din instituțiile de învățământ presupun ca fiecare veceu să fie dezinfectat în mod regulat, să fie asigurat cu șervețele de unică folosință și cu săpun. Fiecare dintre toalete trebuie să fie separate pentru a asigura intimitatea elevului.

Străinii ne dau bani pentru WC-uri

Unul dintre liceele cu toaletă afară este Liceul Teoretic „Universum” din satul Sărata Galbenă, raionul Hâncești. Acesta are câteva secțiuni repartizate pentru fete, băieți și profesori. Veceul nu este asigurat nici cu hârtie igienică, cu ghenă, iar peretele separator necesar lipsește într-o secțiune, cu desăvârșire. Mai mult, „sistema de apă”, după cum o numește directoarea instituției, nu trece pe lângă locul cu pricina. Astfel, lavoarele sunt la o distanță foarte mare și elevii mai uită uneori că trebuie să se spele pe mâini.

Despre canalizare, Anastasia Pascaru, directoarea liceului din Sărata Galbenă, spune că „problema cea mai mare este canalizarea, chiar dacă ea este, undeva, deja e uzată de 35 de ani”. Pentru a înlătura problemele și a fi la un nivel european, administrația liceului încă din anii `95 tot caută resurse financiare pentru scopurile stabilite. Întrucât școala este una mare, cu trei blocuri, suma pentru asigurarea condițiilor decente trece cu mult peste bugetul disponibil.

Liceul din Sărata Galbenă a atras fonduri ce vor asigura blocuri sanitare noi. Și asta, datorită copiilor cu dizabilități ce învață în el. Pentru că proiectul „Integrarea copiilor cu dizabilități în școlile generale” este menit să creeze condiții pentru elevii cu necesități speciale cu rampe de acces, toalete adaptate lor, vor beneficia, într-un sfârșit, de condiții decente și ceilalți elevi. Administrația școlii a solicitat de la organizatori și un ascensor, pe lângă celelalte. În așa fel, investiția totală în școală ajunge la 100 de mii de euro.

În aceleași condiții, sunt și alte școli din localitățile țării. În satul Trușeni, elevii mai mari și profesorii frecventează veceul de afară, pe când cei mici au acces la cel din școală, făcut special pentru ei. În satul Colibași, raionul Cahul, ori Sărătenii Vechi, raionul Telenești, în liceele din nordicul Sângerei, instituțiile de învățământ au blocurile sanitare afară, neasigurate cu cele necesare, fără cabine separate ce ar putea asigura intimitatea unui elev, sau măcar încălzite pe timp de iarnă și iluminate.
Elevii nu vor dispune de acestea atâta timp, cât bugetul școlilor și administrațiilor locale este mic sau până când se vor atrage proiecte străine în acest scop.

Toaletele, sursă nemijlocită de boli

În Republica Moldova, în fiecare an, se înregistrează 20 de mii de cazuri de boli diareice acute. În jur de 60% din cazuri se răspândesc pe cale alimentară, 39% pe cale habituală și 1% pe cale hidrică. Epidemiologul Vladimir Sliusari susține că, din cauza nerespectării regulilor de igienă, apar bolile cu mecanismul de transmitere „fecal-oral”. Prin urmare, elevii se pot îmbolnăvi de bolile diareice acute ca salmoneloza, dizenteria, boala „gură- mână-picior” și altele.

„Agenții cauzali ai bolilor diareice acute se păstrează foarte bine pe suprafețe, inclusiv cele din baie. Și dacă copilul nu își spală mâinile, există riscul ca infecția să fie transmisă și la ceilalți copii cu care intră respectivul în contact. Pentru că modul acesta de răspândire a virusului este unul habitual, anual, în grădinițe sunt câte 5 sau 6 izbucniri de boli diareice acute”, explică epidemiologul Vladimir Sliusari.

O serie de alte infecții la care pot fi supuse fetele, conform medicului ginecolog Ghenadie Bou, sunt cauzate de către microbii „escherichia coli” și de „enterococcus faecalis”. „La adolescente există o anatomie specială. Pentru că ele nu au avut un contact sexual, care să le întărească mai mult imunitatea cu microbii externi, sunt foarte sensibile. În wc, microbii aceștia, chiar fiind spălați, de pe suprafețele uscate ajung în aer, migrând. Astfel, adolescentele riscă să capete infecții, de aceea sunt necesare șervețelele umede, antiseptice și alte utilități, trebuie să fie făcută o profilaxie la acești microbi”, susține medicul ginecolog.

De asemenea, medicul spune că veceurile aflate afară, sunt foarte periculoase, mai ales pentru tinere. În perioada rece a anului, aceste construcții nu sunt încălzite și dacă adolescentele ajung să-și administreze unele îngrijiri, foarte ușor pot face o cistită acută sau chiar o infecție urogenitală. „Majoritatea ajung la ginecolog, abia după ce și-au început viața sexuală, cu un buchet de probleme acumulate cu anii. Cel mai des vin cu probleme vaginale sau cu maladii inflamatorii provocate de microbii enumerați”, afirmă medicul ginecolog.

Intimitate violată = abuzuri, batjocură și complexe

Elevii mai pot fi afectați și din punct de vedere psihologic, dacă în toalete nu sunt cabine sau măcar un perete separator, care să le asigure intimitatea. Psihoterapeuta Irina Novac spune că adolescentele devin inhibate, retrase și se simt respinse, neacceptate. „Cea mai mare emoție pentru o fată este frica că doar la ea s-a început procesul de maturitate sau că ea este prima. Dacă în toalete nu există intimitate, ea nu va reuși să tăinuiască ceea ce vrea. Va apărea frica de a fi luată în derâdere și prin urmare, adolescenta va da curs emoțiilor negative ce vor perturba dezvoltarea psihică armonioasă”, spune psihoterapeuta.

Irina Novac insistă asupra faptului că toaletele publice, în care sunt mai mulți copii o dată, de diferite vârste cu diferite tipuri de personalitate, nu sunt recomandate. Ceea ce ține de organele intime, ritualurile intime, făcute în fața cuiva, va intimida foarte mult un copil, mai ales pe cel cu stima scăzută de sine, timid, retras. Pe când persoanele impulsive, dominante nu vor ezita să bruscheze, să ironizeze pe cel timid. În acest sens, elevul batjocorit, atins într-o formă negativă la capitolul intimitate, va avea o reacție și emoție negativă.

„În toaletele de băieți, vor exista persoane ce sunt la pubertate cărora li se trezesc instinctele sexuale. Și cele din urmă vor necesita o manifestare într-o formă mai mult sau mai puțin agresivă. Deoarece vârsta nu le permite interacțiunea cu fete la acest capitol, nu vor rata ocazia să intimideze, să-și manifeste hormonii, pornirile față de persoanele mai mici de același sex”, susține Irina Novac.
Specialista concluzionează că intimitatea violată creează întotdeauna emoții negative și sporesc riscul de abuzuri, de intimidări, batjocoriri, ironii care mai ales vor lovi persoanele cu stima scăzută de sine și va construi anumite complexe.

„Când se apropia vreun eveniment important sau diferite controale, deodată apărea și apă caldă, gelul pentru mâini, ușile de la cabine se reparau”

Amintim că, dintre cele 831de școli cu bloc sanitar în interior, doar 653 funcționează. Respectiv, în multe instituții, toaleta profesorilor și a elevilor este separată și diferă considerabil. „Condițiile profesorilor și ale elevilor în blocurile sanitare sunt diferite. Aici apare o problemă când primii sunt preferențiați și au condiții mai bune, față de cei din urmă. Ei sunt în același mediu de învățământ. Toți trebuie să beneficieze de un tratament egal, inclusiv în blocurile sanitare. Respectiv, dacă profesorii au veceuri mai acomodate și asigurate, prin metoda comparativă, putem depista o discriminare în baza statutului și a vârstei”, afirmă juristul Roman Banari.

La Colegiul Pedagogic din Chișinău, doar în toaletele profesorilor există săpun lichid, hârtie igienică și alte elemente necesare. „În timp ce la elevi întotdeauna era doar apă rece, profesorii aveau și apă caldă. Noi săpun nu aveam, iar unele veceuri nu funcționau deloc. În schimb, când se apropia vreun eveniment important sau diferite controale, deodată apărea și apa caldă, săpunul lichid, ușile de la cabine se reparau”, susține o elevă a instituției respective.

Mai mult, elevilor nu li se permite să folosească toaleta profesorilor cu mai bune condiții. Același lucru îl spune o altă elevă, doar că a Liceului „Spiru Haret” din Chișinău. „La fete nu funcționează unele toalete și mergem la profesori, doar că era „vai și amar” de noi dacă ne vedeau acolo. La ei era mai confortabil, cu closet, pe când la elevi era doar „o gaură”, spune eleva.

Directorul adjunct al Colegiului Pedagogic din Capitală Ludmila Curoș a infirmat toate cele spuse de eleva ce învață în instituția respectivă. Responsabila spune că situația e total inversă. „Dacă toată instituția nu are apă caldă, nu poate fi nici la ele. Dacă înainte nu aveau elevii uși, s-a făcut reparație și au toate cabinele. Nu pot să zic că e ceva deosebit. Anul trecut au fost făcute reparații. Diferența este că numărul elevilor este mai mare decât al profesorilor și noi avem o dereticătoare (femeie de serviciu) pentru fiecare etaj”, mărturisește directorul adjunct al instituției.

Toate acestea se întâmplă și din cauza culturii noastre. De această părere este juristul Roman Banari. Deși URSS s-a destrămat de ani buni, deși egalitatea este în primul rând un drept constituțional, de aceasta nu ne bucurăm nici măcar când e vorba de… toalete.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *