Actualitate

Toamna a deschis noua rută a imigranţilor prin România

După ce Ungaria a înălţat un gard metalic la graniţa cu Serbia, două dintre cele mai „atacate” sectoare de frontieră româneşti sunt la Sânnicolau Mare şi Lunga, în regiunea unde se întâlnesc graniţele României cu cele ale Serbiei şi ale Ungariei. Cu toate acestea, statisticile oficiale ale Poliţiei de Frontieră consultate de Gândul arată că numărul imigranţilor ilegali din România este în continuare foarte scăzut, oficialii susţinând că „România nu se confruntă cu un aflux”. Într-adevăr, în ciuda exploziei imigraţioniste din lunile august şi septembrie, numărul total al imigranţilor ilegali din 2016 este în scădere cu aproape 40% faţă de perioada similară a anului trecut. Cei mai mulţi provin din Siria şi Afganistan, dar şi albanezii sau kosovarii îşi caută drumul către Occident trecând ilegal graniţele româneşti.

Toamna aduce cu ea cel mai important aflux de imigranţi ilegali şi refugiaţi cu care s-a confruntat România în 2016. Aproape zilnic, Poliţia de Frontieră anunţă prinderea la graniţe a unor grupuri care vin singure sau cu călăuze plătite, încercând să treacă ilegal graniţele către Occident. Chiar dacă cifra este mică, cei 137 de imigranţi prinşi de Poliţia de Frontieră că voiau să intre sau să iasă ilegal din România reprezintă vârful anului 2016 din acest punct de vedere, iar cifra este valabilă doar pentru perioada 1-13 septembrie.

Luna august a adus cu sine de asemenea un vârf pentru anul 2016, 111 imigranţi ilegali fiind opriţi de poliţiştii de frontieră români la graniţe.

Cu toate acestea, statisticile imigraţiei ilegale sunt în scădere în România. În perioada ianuarie-septembrie 2016 au fost depistaţi 666 de imigranţi ilegali sau refugiaţi care încercau să treacă graniţele româneşti. Spre comparaţie, în perioada similară a anului 2015, au fost prinse 1.076 de persoane în această ipostază, scăderea fiind astfel de 38%, conform statisticilor Poliţiei de Frontieră, transmise gândul.

Cei mai mulţi încearcă să intre sau să iasă ilegal din România pe la „frontiera verde”, ascunzându-se în autovehicule sau folosind acte false, conform Poliţiei de Frontieră. Totuşi, există şi tentative de a trece Dunărea cu ambarcaţiuni. În septembrie, doi irakieni, printre care un copil de 5 ani, au fost găsiţi înecaţi în Dunăre, după ce ambarcaţiunea lor s-a răsturnat, iar alţi 4 irakieni au fost găsiţi naufragiaţi de poliţiştii bulgari pe insula Dobrina de pe Dunăre, în apropiere de Calafat.

„România nu se confruntă cu un aflux de persoane care încearcă să treacă fraudulos graniţa. Cu toate că în ultima perioada (august-septembrie 2016) s-au înregistrat mai multe cazuri de trecere ilegală a frontierei, în ansamblu, indicatorii de migraţie ilegală la nivel naţional se înscriu pe aceeaşi linie fluctuantă cu cea a datelor înregistrate în perioada 2015 – prezent şi sunt mult mai mici decât cifrele înregistrate la nivel european. Fenomenul migraţiei ilegale la frontiera României se păstrează în continuare scăzut, dar situaţia este atent monitorizată”, precizează Poliţia de Frontieră pentru gândul.

În primele nouă luni ale anului 2016, dintre cei 666 de cetăţeni străini prinşi că voiau să treacă ilegal frontierele româneşti, 472 încercau să intre în România, iar 194 voiau să iasă. Poliţiştii de frontieră au depistat şi 52 de călăuze care organizau contra cost grupuri de refugiaţi şi imigranţi pentru a-i trece prin România către Vest. Dintre aceste călăuze, doar 20 erau români, restul de 32 fiind bulgari, turci, sârbi, ucraineni, dar şi din Bangladesh.

Cei prinşi că voiau să treacă ilegal frontierele provin cei mai mulţi din Siria (157), Afganistan (80), Pakistan (67), Turcia (49), Irak (41), dar şi din Albania (36), Maroc (29), Kosovo (28), Sri Lanka (23) sau Somalia (18). Au mai existat imigranţi ilegali din Iran, Bangladesh sau Vietnam, prinşi la graniţele româneşti, conform datelor Poliţiei de Frontieră.

sursa: gandul.info


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *