Cultură

„Tot ce străluceşte”

Buldozerele-mamut ale companiei canadiene sfidează munţii Kârgâzstanului, iar odată cu ei, întreaga natură. Din când în când, se mai aud exploziile ce le uşurează munca. Finalul: lingourile de aur curg şuvoi, ca nişte mărgele. Cerându-i-se părerea cu privire la bogăţia care ia drumul străinătăţii, aurul poporului său, un muncitor kârgâz spune – ţinând în mână un lingou de 25 de kg -, că întrebarea este… o chestiune politică: „La ce bun să ne băgăm în politică?”.

În satul Barskon, bustul lui Vladimir Ilici Lenin scrutează zările… Compania canadiană, mai bine zis maşinăria canadiană, a înlocuit de multă vreme greoaia maşinărie sovietică! Oamenii însă au rămas aceiaşi: cândva aşteptând diriguirea propriilor lor destine de către administraţia sovietică, iar astăzi, cu aceeaşi aplecare, intervenţia noilor stăpâni. Dacă tot ne luaţi aurul, de ce nu „aveţi grijă” şi de noi? O nouă sală de gimnastică, o fabrică de sucuri, credite acordate fermierilor, astea sunt realizările companiei „Kumtor” în Barskon. Doar clinica a mai rămas neterminată. Probabil din cauză că acolo îşi duce crucea, în continuare, Baktigul, femeia-medic ce a îndrăznit să se aşeze în faţa buldozerelor…

Strategia „cu iaurt şi gogoşele” a „Kumtor”-ului, dar şi peşcheşurile date autorităţilor locale acoperă datele alarmante privind rata bolnavilor de cancer şi imunitatea scăzută a celor care au consumat apă din râul infestat.

Nurbek, muncitorul premiat de mai multe ori la seratele „Siguranţa muncii”, cel mai bogat dintre consătenii săi, şi-a atras invidia vecinilor. Soţia are un Jeep, fiul – un BMW, iar el – o Toyota. Munceşte mult şi îi vine greu să recunoască faptul că ceea ce face „Kumtor” în ţara lui este hoţie curată. De aici îşi hrăneşte copiii. Consoarta sa, Guzipa, angajată şi ea la „Kumtor”, se mai descătuşează, spunând ce-i stă pe inimă în privinţa companiei. Dar ochi kârgâzi vigilenţi o urmăresc. A şi fost atenţionată de şefa ei să nu mai comenteze, altfel rămâne fără locul de muncă. Şi celor care s-au îmbolnăvit din cauza cianurii din râu le este frică să vorbească. „Lista neagră”, subliniază Baktigul, femeia-medic. Dacă vor vorbi, nu vor mai avea acces la fondurile de ajutorare a populaţiei oferite de „ Kumtor“.

Bob Wander, preşedintele filialei din Kârgâzstan, ţine la sediul din Bişkek lecţii despre democraţie. În opinia lui, ceea ce face „Kumtor” în ţară se numeşte „Construirea democraţiei”, întrucât „sălbaticii kârgâzi” au fost învăţaţi să li se dicteze când să se trezească, când să se culce, ori, să mănânce. Discurs tipic al viziunii occidentale despre fostele ţări socialiste. În virtutea acestor raporturi, regia subliniază ideea fundamentală că nu canadienii sunt vinovaţi de „liste negre”, de ameninţări şi concedieri, de bârfe şi discriminări, ci înşişi kârgâzii care şi-o fac cu mâna lor.

Tomas Kudrna arată în filmul său josnica mentalitate ce există în viaţa popoarelor în privinţa luptei pentru supravieţuire. „Tot ce străluceşte” este un documentar deopotrivă economic, social şi politic. Deoarece politicul permite desfrâul economicului, consecinţele distrugătoare se răsfrâng pe plan social.

Tudor Papuc, cinefil

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *