Actualitate

(Tragedia din Clubul Colectiv) Expert american în pirotehnie: În SUA şi barmanii care pun artificii pe torturi sunt instruiţi

Acesta a remarcat similitudinile cu incendiul produs în 2003 în clubul clubul american The Station, care a ucis 100 de persoane.

"Pyro Pete" a declarat, într-un interviu acordat Pollstar.com, că în SUA până şi chelnerii care pun artificii pe torturi sau sticle de şampanie sunt instruiţi de specialişti, scrie adevărul.ro

"Există un dispozitiv în SUA numit Dream Star. […] Se pune pe torturi aniversare. Le folosim în Las Vegas la sticlele de băutură. Sunt puse pe sticlele de şampanie comandate de VIP-uri. E o mică clemă de plastic prin care Dream Star-ul se ataşează de sticlă. Eu am instruit 12 barmani din oraş cum să le folosească. Avem înţelegerea asta cu pompierii, iar dacă un bar vrea să le ofere, cineva cu o licenţă pirotehnică trebuie să meargă şi să instruiască managerul şi chelnerii care au să facă asta. Doar acel manager şi acei chelneri au voie să o facă. E o întreagă procedura: trebuie să înveţe aspectele ce ţin de siguranţă, trebuie să aibă o întreagă procesiune atunci când aduc dispozitivul. Trebuie să aibă pe cineva în apropiere cu un extinctor şi sunt doar anumite zone în care poţi să faci asta. Poţi să faci orice, atâta timp cât o faci corect", a explicat specialistul în pirotehnie.

Expertul spune că buretele impropriu este cel care a cauzat tragedia.

"E aceeaşi problema că şi la incidentul din Rhode Island [incendiul din 2003 de la clubul The Station, în urmă căruia au murit 100 de persoane – n.r.], au folosit un burete pentru antifonare care nu era ignifug. Au folosit buretele care ar căptuşi interiorul unei cutii în care se transporta instrumentele. Arată şi se comportă că cel necesar pentru antifonare, dar este mult mai ieftin", spune Pyro Pete.

El susţine că folosirea efectelor pirotehnice în locuri închise este sigură, atâta timp cât toată lumea ştie ce are de făcut. Specialistul a anticipat şi alte reguli pe care s-a dovedit că clubul Colectiv nu le-a respectat.

"Vor fi petiţii să interzică efectele pirotehnice în locuri închise, pentru că nu sunt sigure. Nu, nu, nu! Sunt foarte sigure. Ei au încălcat 10 legi ca acest accident să se producă. […] În Rhode Island au încălcat 20 de legi diferite pentru că acea tragedie să se petreacă. Şi nu doar legi pirotehnice. În România, efectele pirotehnice au fost catalizatorul, dar o ţigară sau o băutură flambată ar fi putut la fel de bine să dea foc stâlpului. Sunt sigur că se va afla că clubul era supraaglomerat şi că ieşirile de urgenţă erau neadecvate", mai crede Cappadocia.

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *