Actualitate
Transgaz înfiinţează o firmă la Chişinău ca să poată participa la privatizarea Vestomoldtransgaz. Oferta trebuie depusă până la 28 decembrie
Transgaz va înfiinţa în Chişinău un SRL, ca filială a transportatorului român de gaze naturale, societate prin care va participa la privatizarea companiei similare din Republica Moldova – Vestmoldtransgaz.
Societatea va fi înfiinţată ca urmare a solicitării Ministerului Economiei din luna octombrie, care a cerut Transgaz să identifice în regim de urgenţă toate măsurile necesare participării la privatizarea companiei din R. Moldova.
„Preocuparea continuă pentru asigurarea infrastructurii de transport a gazelor naturale între România şi Republica Moldova necesită o colaborare strânsă inter-instituţională în vederea consolidării securităţii aenergetice a celor două ţări şi diversificării surselor şi rutelor de aprovizionare cu gaze naturale”, se arată într-un document al Transgaz.
Compania nu furnizează şi alte informaţii privind înfiinţarea societăţii în R. Moldova, care va participa la privatizarea Vestmoldtransgaz, menţionând doar că „argumentele pentru înfiinţarea unei filiale în Republica Moldova, organizată ca societate cu răspundere limitată” au fost transmise Ministerului Economiei şi nu sunt destinate publicităţii.
R. Moldova a extins perioada de depunere a ofertelor de două ori
Agenţia Proprietăţii Publice (APP), aflată în subordinea Guvernului R. Moldova, a anunţat iniţial că în perioada 27 noiembrie- 1 decembrie 2017 vor fi scoase la licitaţii „cu strigare” pachetele de acţiuni la 17 societăţi pe acţiuni deţinute de stat. Printre acestea se numără şi întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, creată în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni şi de a presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.
Ulterior, APP a prelungit de două ori termenul, ultima dată la jumătatea lunii trecute, când a stabilit drept dată limită pentru depunerea ofertelor ziua de 28 decembrie ora 15:00.
Potrivit condiţiilor impuse, preţul iniţial este de 180 milioane de lei (circa 9 milioane de euro) cu angajamentul de a investi în următorii doi ani 93 de milioane de euro.
Valoarea investiţiilor coincide practic cu valoarea investiţiei în viitoarea conductă Ungheni-Chişinău.
„Condiţiile par a fi puse exact pentru compania românească Transgaz, care îşi deschide reprezentanţă la Chişinău şi care se ocupă în prezent de proiectul de interconexiune a sistemelor de gaze naturale dintre România şi Republica Moldova”, notează Mold-street.
Vestmoldtransgaz va proiecta lucrările de construcţie a conductei Ungheni – Chişinău
La începutul lunii septembrie 2017, Ministerul Economiei şi Infrastructurii din R. Moldova anunţa că a eliberat întreprinderii Vestmoldtransgaz certificatul de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcţie a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Ungheni – Chişinău.
Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi Republica Moldova, fiind o continuitate a primei părţi de conexiune Iaşi – Ungheni, dată în exploatare în 2014.
Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) oferă un pachet de finanţare de 92 milioane de euro pentru construirea gazoductului pe direcţia Ungheni – Chişinău. BEI şi BERD acordă câte un împrumut de 41 milioane euro fiecare, iar UE – un grant de 10 milioane euro.
Autor: adevarul.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!