Transnistria ne-a băgat în datorii faţă de GAZPROM
Potrivit specialiştilor, pentru a beneficia de un contract cât mai avantajos de furnizare a gazelor ruseşti, R. Moldova trebuie să soluţioneze problema datoriilor sale istorice la gazele naturale, influenţate cel mai mult de datoriile acumulate de regiunea transnistreană.
Ion Muntean, expert asociat şi autorul studiului, a remarcat că datoriile estimative ale SA „Moldovagaz” faţă de furnizor sunt de aproximativ 2,5 mlrd. de dolari, dintre care doar 350 mln. dolari au fost acumulate pe teritoriul din dreapta Nistrului. Dar experţii menţionează că aceste cifre nu sunt exacte, întrucât o evaluare mai obiectivă nu-i atât de simplă, mai ales în regiunea din stânga Nistrului.
„Intenţionat sau nu, dar în calitate sa de acţionar majoritar al SA „Moldovagaz”,
„Gazprom” a acceptat livrarea gazelor în regiunea transnistreană, fără a avea intenţii de achitare din partea Tiraspolului, ceea ce a dat undă liberă acumulărilor de datorii”, a afirmat Ion Muntean.
Experţii au indicat că la baza formării acestor datorii se află modul diferit de reglementare a pieţei energetice pe cele două maluri ale Nistrului şi problemele politice dintre Chişinău şi Tiraspol.
Cu toate acestea, din punct de vedere juridic, datoriile aparţin SA „Moldovagaz”, instituţia care reprezintă consumatorii (întreprinderile) din R. Moldova în relaţiile cu furnizorul rus de gaze.
Solicitat de TIMPUL, consilierul preşedintelui Consiliului de administraţie al SA „Moldovagaz”, Andrei Akulov, a afirmat că problema separării oficiale a datoriilor la gaze poate fi pusă doar de acţionarii majoritari, unul dintre care este Guvernul R. Moldova. „Dacă o asemenea decizie va fi luată, noi ne vom conforma, pentru că suntem organul executiv. Important este că, din 2008, noi, cei din partea dreaptă a Nistrului, nu am admis nicio reţinere a plăţilor faţă de „Gazprom”, cum se întâmpla până în 2007. Dar cei din autoproclamata republică nu plătesc din 2005 până în prezent”, a menţionat Akulov. El susţine o eventuală separare juridică a datoriilor respective, deşi aceasta poate avea un impact politic negativ asupra integrităţii statului R. Moldova.