Social

„Transplantologul negru” şi victimele lui din Moldova

Identificarea victimelor

Începând cu anul 2004, organele de drept ale R. Moldova au descoperit în nordul republicii – mai exact, la Edineţ şi Ocniţa – mai multe persoane care îşi vânduseră un rinichi contra sumei de 10.000 de dolari. Oamenii au făcut-o benevol, pentru că aveau nevoie de bani, se arată în depoziţiile din dosarele penale intentate ulterior. Convinşi de procurori şi de ofiţerii CCTP, unii dintre cei care şi-au vândut organul au acceptat să depună plângeri. Drept urmare, în 2004 au fost deschise mai multe dosare penale pentru trafic de organe. Deşi victimele au indicat ca recrutori cel puţin trei persoane, în faţa instanţei a ajuns una singură – Marin Strungaru, un bărbat care îşi vânduse un rinichi. El a fost una dintre cele 11 persoane, potrivit Procuraturii Generale, care au fost operate de chirurgul transplantolog Michael Zis.

Povestea „transplantologului negru”

Înainte de destrămarea Uniunii Sovietice, Michael Zis a lucrat, mai mulţi ani, în calitate de chirurg la Spitalul raional Edineţ. Tot acolo era angajată şi soţia sa, care este medic ginecolog. Ulterior, ambii au emigrat în Israel. În 2007, Michael Zis a fost arestat în Ucraina, fiind învinuit că a efectuat ilegal mai multe operaţii de transplant la o clinică din oraşul Doneţk, victimele fiind cetăţeni ai Ucrainei. După un proces în care Zis era ba eliberat, ba arestat, autorităţile din Ucraina i-au schimbat într-un final învinuirea din „trafic de organe” în una mai puţin gravă, şi anume, „încălcarea ordinii de transplantare a organelor”. Astfel, Zis s-a ales cu o amendă, apoi a fost amnistiat, pe motiv că are de crescut un copil minor.

Extrădat în Israel

Între timp, Zis a fost dat în căutare internaţională de către procuraturile R. Moldova şi a Israelului, care au cerut Ucrainei extrădarea doctorului. La 20 octombrie 2009, cel care a fost botezat de presa ucraineană „transplantologul negru” a fost cedat Israelului, iar a doua zi a fost eliberat şi cercetat în libertate. Avocatul doctorului, citat de presa din Ucraina, a recunoscut că Zis şi-a dorit să fie extrădat Israelului. Procuratura Generală şi CCTP nu ne-au putut spune dacă instanţele israeliene au pronunţat pe numele lui vreo condamnare. Cert este că, acum jumătate de an, Michael Zis nu era în arest, deoarece a plasat pe contul său de pe FaceBook fotografii în care apare într-un decor exotic, aparent lipsit de griji. (foto 1)

Legăturile cu Moldova

Potrivit materialelor ce se conţin într-un dosar aflat în prezent la Curtea de Apel Bălţi, un locuitor al oraşului Edineţ, Alexei Vataga, care este şi nepot după mamă al doctorului Michael Zis, şi o femeie din aceeaşi localitate, Svetlana Rusu, care şi-a vândut şi ea cândva un rinichi, ar fi intermediat, între anii 2002-2003, mai multe operaţii de transplant. Mai exact, ei găseau oameni care doreau să-şi vândă un rinichi… Oamenii plecau în Turcia, unde erau întâlniţi personal de Zis, care îi ducea la o clinică privată din Istanbul. Acolo chirurgul le preleva organul. Peste câteva zile, oamenii se întorceau acasă cu nouă-zece mii de dolari. Potrivit poliţiei, însă, medicul încasa o sumă de circa zece ori mai mare pentru un rinichi. Nimeni nu a depus plângere până în clipa când despre aceste cazuri au aflat ofiţerii CCTP.

Arestarea lui Marin Strungaru

În 2005, în acest dosar a fost reţinut un locuitor al satului Rotunda din raionul Edineţ, Marin Strungaru. În 2002, el îşi vânduse un rinichi, după cum a mărturisit mai târziu, prin intermediul a două persoane – Svetlana Rusu şi Alexei Vataga. El a fost trimis în Turcia, unde l-a întâlnit Michael Zis, care l-a şi operat, după care a revenit acasă cu 10.000 de dolari. „Nu l-am ştiut nici până atunci şi nici de atunci pe Zis”, spune Marin Strungaru care, ulterior, a fost învinuit că ar fi traficat trei persoane – Angela Iacovlev, o rudă a acesteia, Boris Iacovlev, şi Dorin Răzlog, un tânăr dintr-un sat învecinat, Hâncăuţi. „Nu am făcut decât să-i dau unei cunoştinţe de-ale mele, Angela Iacovlev, numărul de telefon al celor prin care îmi vândusem eu rinichiul, spune Marin. Dar am încercat să o conving să nu facă aşa ceva, pentru că eu deja regretam acest fapt. Peste puţin timp însă, Angela s-a căsătorit cu un poliţist, iar asupra lui s-au făcut presiuni ca să o convingă să mă denunţe, ca să poată fi scoşi basma curată Vataga şi Rusu”. Astfel, Strungaru a fost declarat vinovat de trafic de fiinţe umane şi condamnat la opt ani şi şase luni de închisoare.

„S-a urmărit scoaterea din vizor a lui Zis şi complicilor săi…”

„Foarte interesant a decurs examinarea dosarului aici, la Edineţ, spune avocatul Vasile Martin, care l-a reprezentat pe Strungaru. Eu explicam în instanţă: faptul că Marin i-a transportat – la rugămintea lor, pentru că avea maşină – de la Edineţ la Chişinău nu înseamnă că el i-a dus la Istanbul. De asemenea, nu ai lui au fost banii pentru biletele spre Turcia. Ei susţineau că a înşelat-o pe Angela. Cum a înşelat-o, dacă ea însăşi l-a rugat: „Ajută-mă, am doi copii, vezi în ce sărăcie trăiesc, vreau şi eu să fac 10.000 de dolari, ca şi tine”? El pur şi simplu i-a spus că a fost şi a dat un rinichi. Asta a fost toată implicarea lui. Vă spun cu toată responsabilitatea: în acest dosar s-a urmărit să-l închidă pe Marin, ca să fie scoşi din vizor Zis, Svetlana Rusu şi Alexei Vataga. Nu e o presupunere, ci o certitudine, pentru că numai după zeci de adresări ale lui Marin ei au reluat dosarul împotriva lui Rusu şi Vataga”.

Avocatul mai povesteşte că la proces „se exercita o presiune extraordinară asupra lui Marin şi a Angelei”. „Ofiţerii de atunci de la CCTO stăteau ca o sabie a lui Damocles asupra Angelei şi o presau să îl incrimineze pe Marin. Pe Boris, Angela l-a convins să meargă împotriva lui Marin, iar pe Dorin ofiţerii l-au forţat. Ei nu aveau dovezi şi căutau ceva probe împotriva lui. În principiu, Marin a stat la închisoare pentru nimic. El însuşi fiind victimă a traficului de organe, a ajuns să fie întemniţat. Cei care l-au recrutat însă sunt şi acum în libertate”, spune avocatul.

Amenzi pentru trafic de persoane

În total, Marin Strungaru a stat închis patru ani şi jumătate. Din temniţă, el a scris mai multe petiţii, iar într-un final Svetlana Rusu şi Alexei Vataga au fost puşi sub urmărire penală. Acum un an, în iunie 2010, Judecătoria Edineţ a condamnat-o pe Svetlana Rusu în baza Art. 165 „trafic de fiinţe umane” la o amendă, chiar dacă pedeapsa minimă prevăzută pentru acest articol este de cinci ani privaţiune de libertate. Alexei Vataga a fost achitat. Decizia i-a şocat chiar şi pe ofiţerii Centrului de Combatere a Traficului de Persoane. „Ar fi bine să monitorizaţi modul în care sunt luate deciziile în privinţa lui Vataga şi Rusu, ni s-a spus la Centru. Dacă presa ar fi în sală, instanţa ar lua o decizie obiectivă”. „Legea nu prevede amendă pentru o asemenea vină, ci doar privaţiune de libertate. Nu înţeleg cum instanţa le-a dat o pedeapsă mai mică decât prevede legislaţia. Am fost judecător, la sovietici, dar la aşa ceva nici nu puteai să te gândeşti”, spune avocatul lui Strungaru, Vasile Martin.


Vasile Martin, fostul avocat al lui Strungaru: „Cei care l-au recrutat pe Marin sunt şi acum în libertate”

Avocatul acuzatului: „Nici Zis nu este traficant”

De cu totul altă părere este Ghenadie Odobescu, avocatul lui Alexei Vataga. El susţine că singura vină a lui Vataga este că acesta e rudă cu doctorul Zis. Dosarul e intentat „din vânt”, spune Odobescu, iar probe împotriva clientului său procurorii nu au. „Părţile vătămate îşi schimbă depoziţiile foarte des. Dorin Răzlog, de exemplu, a declarat iniţial în instanţă că a fost traficat de Strungaru, apoi – că de o persoană pe nume Vasile, iar şi mai apoi – că de una pe nume Mahmud. Nu am dovezi că asupra părţilor vătămate s-au făcut presiuni ca să-şi schimbe depoziţiile, dar este evident că sunt declaraţii false”, spune avocatul inculpatului. Mai mult, Odobescu susţine că nici Zis, anunţat cândva în căutare internaţională de Israel, Ucraina şi acum doar de Moldova, nu este traficant. „Zis a fost achitat în Israel şi în Ucraina. Eu am copia sentinţei din Israel a procesului împotriva lui Zis, pe care am obţinut-o prin interpelare şi pe care am prezentat-o în instanţa de aici, când îmi apăram clientul. Am arătat în instanţă că lucrurile nu sunt aşa cum încearcă să le interpreteze procuratura. Sentinţa de achitare din Israel datează din anul 2010. Aşa că cei care îl numesc traficant trebuie să prezinte dovezi că a fost condamnat”.


Dorin Răzlog

Ieşit din închisoare, caută dreptate la CEDO

Imediat ce a fost eliberat din închisoare, Marin Strungaru a depus o cerere la CEDO. „Cum se poate ca eu, care am fost judecat ca traficant de oameni, să fiu acum victimă în dosarul cuiva? Nu vi se pare absurd? Am să dovedesc tuturor că am fost condamnat pe nedrept. Chiar în sala de judecată, aşa-zisele victime ale mele spuneau că nu eu le-am traficat, ci Svetlana Rusu. Nu s-a ţinut cont de asta. Cine a avut bani a ieşit curat. Una dintre persoanele care apare ca parte vătămată în dosarul meu, Dorin Răzlog, este acum tot parte vătămată în dosarul Svetlanei Rusu. Păi cine l-a traficat, eu sau Rusu? Acum Angela Iacovlev m-a sunat de la Moscova şi şi-a cerut scuze: „Marin, scuză-mă, ştiu că tu nu ai fost vinovat, soţul m-a impus… Acum este despărţită de soţ, de aceea îşi permite să îmi spună asta”.

Pe Svetlana Rusu am reuşit să o găsim la telefon: „Pot să vă spun una – cine are bani, acela este nevinovat. Mă uimeşte să văd cum unii pot da vina în acest hal pe un om. Nici Marin nu este vinovat şi nici eu. Cine este vinovat se plimbă acum nestingherit în libertate”, a început a plânge femeia şi a pus receptorul.

Marin Strungaru: „Sunt de patru ori victimă”

În prezent, Marin Strungaru locuieşte cu soţia în casa lor din Rotunda şi încearcă să pornească de la zero. „Sunt de patru ori victimă – a traficului, a faptului că am fost judecat pe nedrept, că am stat în puşcărie şi că mi-am nenorocit viaţa, spune Strungaru. Bineînţeles, îmi pare rău că mi-am vândut rinichiul, nu trebuia. Mai bine munceam aceşti cinci ani undeva în Rusia şi îmi făceam cu mult mai mulţi bani. Pe ce dovadă s-au bazat ei că sunt vinovat? Banii hotărăsc totul. Cine nu are bani ajunge la puşcărie, ca şi mine. Toţi banii primiţi pentru rinichiul meu i-am cheltuit ca să mă apăr. Nu cred nici în avocaţi, nici în judecători, nici în procurori, nu există oameni cinstiţi la noi în Moldova”, conchide Strungaru, care aşteaptă deja de doi ani un răspuns de la Curtea Europeană. El a refuzat să fie fotografiat şi să ne dea un interviu, spunând că este inutil. A început apoi să vorbească aproape fără întrerupere, când l-am întrebat cum de a ajuns din victimă „traficant”.

La întrebarea noastră de ce doar Strungaru a ajuns după gratii în acest dosar, actualul şef al Secţiei conducerea urmăririi penale a CCTP, Iurie Podarilov, ne-a răspuns: „El a fost primul reţinut. Ceilalţi au fost deferiţi justiţiei pe măsură ce erau daţi în căutare şi reţinuţi”. Cât priveşte vinovăţia lui Marin Strungaru, Podarilov susţine că „acesta a devenit din victimă recrutor, iată de ce a fost judecat”.

„Cum mă simt? Rău! Pentru că am fost prost şi m-am dus la operaţie”

Din cele trei persoane care apar în dosar ca fiind victime traficate de Strungaru, în Moldova se află doar Dorin Răzlog. Angela Iacovlev nu este în ţară, iar ruda ei, Boris Iacovlev, s-a sinucis, strangulându-se, din motive necunoscute, la doi ani după operaţie. Am reuşit să-l găsim pe Dorin Răzlog, care acum este chemat în instanţă ca victimă a altor două persoane – Svetlana Rusu şi Alexei Vataga. Dorin lucrează cioban la o stână din Edineţ. Nu a vrut să discute sub nicio formă cu noi, dar s-a lăsat fotografiat. „Nu mai vreau să vorbesc cu jurnaliştii. Au venit şi din America, şi din Franţa, au promis multe şi nu au făcut nimic. Cum mă simt? Rău, dacă am fost prost şi m-am dus la operaţie… Despre Strungaru nu vorbesc, nici despre Rusu. Nu mă duc la şedinţele de judecată de la Bălţi pentru că nu am bani de drum”. Este tot ce am vorbit cu Dorin Răzlog, pe care l-am găsit la stână…

Soţia acestuia, Angela, afirmă însă că „noi cu Strungaru nu avem nimic”. „El nu a stat în închisoare pentru Dorin, ci pentru alţii. Noi am dat deja în scris că nu am avut nimic cu el. Dorin s-a dus prin Rusu, cum să-l ducă Marin? Aici a fost aşa, „muteală”. Noi nu am avut nimic cu dânsul. Pur şi simplu, iaca aşa veneau şi aşa îl „muteau” şi el s-a „bludnicit”, şi a spus şi despre Marin. Cum putea să-l ducă Marin, dacă pe Marin tot l-a dus cineva? Marin s-a dus de voia lui şi Dorin s-a dus de voia lui. Dorin s-a dus ca să scape de sărăcie, pentru că o ducea greu. Cum se simte Dorin? Normal, are dureri, dar se tratează la Chişinău în fiecare an. Când termină lucrul la stână se internează la un centru de reabilitare din Chişinău”.

Cum victimele devin traficanţi

În dosarul care se află în prezent la Curtea de Apel Bălţi şi în care sunt acuzaţi Svetlana Rusu si Alexei Vataga a apărut de curând încă un inculpat, Nicolae Buruiană. În anul 2002, el a fost operat de acelaşi doctor Michael Zis. La fel ca şi alţii, a vrut să scape de sărăcie, şi-a vândut un rinichi, apoi, când a fost rugat de vecini să le indice şi lor unde se pot adresa ca să câştige bani, le-a divulgat „adresa”. Peste şase ani, aşa-zisa victimă a lui Buruiană – un bărbat din Rezina care venea în vizită la Edineţ – a fost găsită de către ofiţeri şi pusă să depună mărturie. „Victima” nu are nicio pretenţie şi nici nu vine la şedinţele de judecată, mai mult, recunoaşte că şi-a vândut benevol rinichiul şi a acceptat conştient operaţia. Acum bărbatul îşi câştigă existenţa de „traficant” ce are de hrănit doi copii, muncind din greu peste hotare şi se gândeşte cum să iasă din această poveste nu prea veselă.

Ce facem cu Zis? Nimic!

După ce a fost extrădat de ucraineni Israelului, Michael Zis se află în oraşul Petah Tiqwa din Israel, aşa cum indică el însuşi pe FaceBook. La CCTP ni s-a spus că „Moldova a iniţiat procedura de extrădare a lui Zis, dar întrebaţi mai bine la Procuratura Generală”. Răspuns de la Procuratură: „Moldova nu a iniţiat nicio procedură de extrădare a lui Zis, pentru că este inutil! Ceea ce putem face este un transfer de procedură, adică să traducem dosarul de aici în engleză sau în ivrit, să-l transmitem Israelului şi să-l judece ei acolo”. După ce Centrul de Investigaţii Jurnalistice a cerut informaţii de la Procuratura Generală şi de la CCTP despre doctorul Zis pentru acest articol, Procuratura a difuzat un comunicat în care încearcă să facă o dare de seamă a muncii procurorilor pe acest dosar. Niciun cuvânt despre cum au de gând organele de drept de la noi să încerce pedepsirea lui Zis. În schimb, se anunţă că „în total procurorii au trimis pe banca acuzaţilor şapte persoane inculpate în această reţea criminală”. Noi cunoaştem cel puţin trei dintre persoanele „trimise pe banca acuzaţilor” şi care sunt, de fapt, victime. Iar Art. 165 al. (4) Cod Penal prevede că „victima traficului de fiinţe umane este absolvită de răspundere penală pentru infracţiunile săvârşite de ea în legătură cu această calitate procesuală”. Apare întrebarea: pentru incriminarea cui au lucrat oamenii legii?

Viorica Manole
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
www.investigatii.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *