Social

Trebuie pedepsiţi copiii? Vedeţi ce spune Codul bunelor maniere

Aceştia se evidenţiază printr-un mod destul de violent: ţipă, strigă, plâng, se tăvălesc pe jos, neascultând de ceea ce spun părinţii.

Curios, ce aţi face într-o asemenea situaţie sau cum aţi procedat atunci când vi s-a întâmplat? I-aţi îndeplini dorinţa sau i-aţi aplica o pedeapsă? Specialiştii recomandă să evitaţi ambele variante, dacă doriţi să oferiţi o educaţie bună copilului.

Dimpotrivă, ajutaţi-i pe copii să înveţe bunele maniere, pentru că astfel îşi vor dezvolta simţul respectului de sine şi încrederea în propria persoană. Principiile care formează fundamentul tuturor manierelor sunt: respectul, consideraţia şi sinceritatea.

În acest sens, învăţaţi copiii să se poarte cuviincios pentru a nu-i deranja pe cei din jur, să folosească formulele de adresare, de politeţe, iar în cazul în care greşesc nu-i corectaţi de faţă cu persoane străine.

Important este să le explicaţi micuţilor că şi în familie e nevoie de a respecta anumite norme de etică. Mai mult, este recomandat să le repetaţi de câte ori va fi nevoie de ce este obligatoriu de respectat manierele, începând de la o vârstă fragedă. Bineînţeles, învăţaţi-i câte puţin, nu îi aglomeraţi cu prea multă informaţie deodată.

O altă metodă eficientă de educare este jocul de rol, ceea ce le permite a învăţa mai rapid regulile de comportament în orice situaţie, abordându-le ca pe o joacă. Iar de fiecare dată când procedează corect, lăudaţi-i, răsplătindu-i cu ceva simbolic.

Veacul în care trăim este unul foarte agitat, iar lipsa timpului devine o normalitate pentru cei mai mulţi. Însă copiii sunt rodul părinţilor şi un comportament de invidiat la maturitate va fi răsplata lor pentru clipele petrecute împreună. Respectaţi normele de etică, îndemnaţi-i şi pe cei din jurul dvs să nu-şi pedepsească copiii, dar să aplice alte metode de educaţie.

În materialul următor veţi învăţa regulile de conduită la masă pentru copii.

Cursurile predate la şcoala „ABeZe”: administrarea afacerilor, curs de bune maniere, ore de dicţie (eliminarea accentului rusesc, modelarea vocii, pronunţarea corectă în limba română), curs de psihologie motivaţională (individual).

Dorina Arsene

Tel.: 0(22)22-69-83;
mob.: 068.210.006;
e-mail: sme.abeze@gmail.com,
web: abeze.md.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *