Spectacole

Tudor Ungureanu: „Am făcut cea mai mare Academie de folclor – Academia „Tălăncuța”

De mic copil a cântat la armonică, baian, iar mai târziu a studiat diverse instrumente muzicale: cobza, fluierul, cavalul, tilinca, ocarina, naiul ș.a. Solist în Ansamblul etnofolcloric „Tălăncuța”, condus de Artistul Poporului Andrei Tamazlâcaru. Este conducător artistic al Ansamblului etnofolcloric „Ștefan-Vodă”. În 2010, printr-un decret prezidențial semnat de președintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu, i s-a conferit titlul onorific de Artist al Poporului.

De mult îmi doream să-l invit în cadrul rubricii noastre pe artistul înnăscut, rapsodul Tudor Ungureanu. Acest prilej l-am avut ieri, când maestrul a împlinit 50 de ani. În această zi, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, el a organizat un spectacol extraordinar cu genericul „Mărturisirea unui dac”. Tot aici, dumnealui a inaugurat o expoziție de instrumente muzicale populare, printre care și cobza sa cu care a cântat mai bine de un sfert de secol pe diverse scene ale lumii. „Strunele sunt făcute din arcul unui dac. Dar, într-o zi, după o mare luptă în scenă, două dintre ele s-au rupt. Am pus-o în muzeu. Am mai adus aici și steagurile de luptă ale lui Ștefan cel Mare. Cu aceste exponate, am de gând să merg în lumea întreagă”, ne-a mărturisit artistul.

Spectacolul a fost într-adevăr ca o spovedanie a artistului, care a stat în primele rânduri ale Mișcării de eliberare și renaștere națională, dar a fost și este și un mare ocrotitor al tradițiilor noastre milenare. Cobza lui și ansamblul pe care îl conduce au evoluat la toate manifestările noastre naționale, începând de la primele Adunări Naționale și terminând cu cele dedicate Zilei Marii Uniri, când formația merge în fruntea coloanei cântând sub flamura tricolorului.

Protagonistul spectacolului ne-a interpretat și două balade: „Balada lui Constantin” și „Balada Ilincuței”, dar și cunoscutele sale șlagăre – „Bordeiaș”, Duna, duna”, „Prutule, pe malul tău” ș.a. În această zi au venit să-l susțină și colegele lui din Ansamblul „Tălăncuța”: Maria Iliuț, surorile Osoianu, Dina Vrăjmașu și, desigur, harnicul și inimosul folclorist Andrei Tamazlâcaru. Grigore Sorici a imitat mai multe triluri de păsări, iar Alexei Corjan, Maria Stoianov, Victor Botnaru, Sergiu Tataru ș.a. i-au cântat cu drag la instrumentele muzicale pe care le posedă.

Președintele Uniunii Muzicienilor l-a numit bardul numărul unu al țării, iar Mihai Ghimpu a declarat că îi este nespus de scump acest artist nepereche și prin sufletul său mare de român.

„Andrei Tamazlâcaru zicea că folclorul sonorizează istoria. Adeseori l-am sfătuit pe feciorul meu să „fure” tot ce e frumos. Pentru că și eu, toată viața, am fost un hoț de frumos”, ne-a mai spus Tudor Ungureanu.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *